Сергеј Киријенко: „Главна поука „Фукушиме“ је да је безбедност приоритет“

28-06-2013 09:18:43 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Перспективе развоја и безбедност употребе атомске енергије у мирољубиве сврхе су постале главне теме међународне конференције „Атомска енергија у 21.веку“, која се одржава у Санкт Петербургу, у организацији Међународне агенције за атомску енергију. Учесници форума долазе из 80 земаља света. Међу њима су и службеници највишег ранга, као и шефови ресорних компанија.

„Безбедност“ је кључна реч за све учеснике форума „Атомска енергија у 21.веку“. Сваки говорник на конференцији подвлачи, да је управо безбедност најважнији моменат у сфери употребе атомске енергије у мирољубиве свхре. Такође, специјалисти су нагласили и важност екологије и очувања средине, о чему је говорио и шеф „Росатома“ Сергеј Кириленко:

- Атомска енергија значајно утиче на решавање еколошких проблема на планети. Прости рачун који је био направљен током санирања последица „Фукушиме“ и дискусија након тога, показује, да атомске станице сваке године утичу на масовно смањивање емитовања угљен диоксида у атмосферу. Ако представимо могућност да све атомске станице у једном тренутку престану са радом, то би значило емисију додатних милијарду и 700 милиона тона угљен диоскида у атмосферу из других извора.

За многе државе употреба атомске енергије значи и могућност смањења износа рачуна за употребу електричне енергије, као и залог економског развоја. Ово је посебно подвукао представник кинеске делегације, који је додао да после хаварије на „Фукушима 1“, његова држава не само да није обуставила употребу атомске енергије, већ је у погон ставила и додатна 4 реактора. Још 10 блокова НРК гради у овом тренутку. Како би испунили „кинеску машту“, а управо такав задатак је пред Кину поставио њен садашњи лидер, држави је потребан ефикаснији и еколошки чистији извор енергије. Сличне тезе је изнео и Сергеј Кириленко:

- Без атомске енергије у догледној будућности немогуће је обезбедити редовно снабдевање електричном енергијом. То се пре свега односи на оне државе које бележе висок темпо раста, а да при томе имају ограничене доступе електричној енергији. Данас је јасно, да доступ поузданом извору енергије, каква је атомска, служи многим државама коа кључни фактор стабилног развоја.

Русији је у свему додељена посебна улога. Како је приметио вице-премијер Димитриј Рогозин, држава се сећа Чернобиља. Практично, то значи да ће се пре свега, руски атомски стручњаци увек окренути питањима безбедности. И то ће се, разуме се, одразити како на стање самих атомских станица у Русији, тако и на руским станицама које она гради у иностранству.

Говорећи о водећим позицијама Русије у сфери атомске енергије, Рогозин је подсетио на традицију која постоји тим поводом у руској науци. Одавно овде постоје одличне школе за атомске физичаре и друге сродне научнике. Редовно се одржавају такмичења и Олимпијаде и тако врши одабир најбољих. Захваљујући томе, у РФ постоји прави „вулкан“ специјалиста у области атомске енергије, додао је Рогозин.

Артем Кобзев,