„Набуко“- завеса се спустила?

28-06-2013 09:55:48 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


„Пројекат Набуко“ је доживео неуспех. „Неуспех у гасном покеру“ и слични наслови могу се наћи у европској штампи после објављивања одлуке међународног конзорцијума за испитивање гасног налазишта „Шах Дениз 2“ у Азербејџану. Овај извор требало је да постане главни извор гаса за ЕУ, а задатак је био да се смањи енергетска зависност ЕУ од Русије.

О својој одлуци учесници конзорцијума „Шах Дениз 2“ су информисали аустријски концерн OMV који је био главни иницијатор и основни акционер пројекта „Набуко“. Избор је био учињен у корист алтернативног пројекта „Трансјадрански гасовод“.

Да ли се завеса коначно спустила за пројекат који је своје име добио по истоименој опери Вердија? Мишљења стручњака се разликују. Иако читав низ њих говори о „реквијуму“ за „Набуко“, неки предвиђају да ће Брисел и даље подржавати овај пројекат, који је некад означио као свој приоритет. У датом случају, сматрају ови други, главну улогу ће имати политичке околности повезане са жељом да се смањи „гасна зависност“ од Русије. Овај став подржава делимично и главни аналитичар финансијске групе „Брокеркредитсервис“ Максим Шеин:

- У принципу, вероватно, не би требало говорити да ако, буду одустали од неког пројекта, да му се у неком моменту неће вратити- говори Шеин. Тим пре, што гасни пројекти имају своју специфику. Ако се измени неки аспект геополитичке ситуације- рецимо, ако буду отворени неки нови извори, појавиће се нови произвођачи- и овоме се питању опет могу вратити.

Укратко, према мишљењу неких коментатора и аналитичара иако је „Набуко“ доживео неуспех, „идеја“ је остала. О овоме је говорио у једном интервјуу комесар за енергетику ЕУ Гинтер Етингер:

- Сопствене резерве гаса у Европи су готово потрошене. Зато морамо разрадити гасну стратегију. Када будемо имали своје унутршње тржиште, када се гасовод буде протезао преко свих граница, тада питање да ли ће крак гасовода проћи кроз Бриндизи или Беч бити без значаја.

Норвешки часопис на енглеском језику Upstream пренео јеових дана изјаву аустријског концерна OMV, да су „добра воља и много снаге“ који су уложени у пројекат „Набуко“ залог за неке нове пројкте који за циљ имају диверзификацију испорука гаса у Европу. Руски стручњаци сматрају да ће поље делатности у Европи у наредним годинама бити довољно велико за све.

Олег Севергин,