Генерални секретар МИБ о перспективама Јекатеринбурга на ЕКСПО-2020

28-06-2013 10:24:09 | | Глас Русије, фото: © Фото предоставлено Советом Федерации РФ |


12. јуна 2013. године у оквиру 153. Генералне скупштине Међународног изложбеног бироа у Паризу одржана је презентација пријава градова који претендују на организацију Светске универзалне изложбе ЕКСПО-2020. Генерални секретар МИБ Висент Гонсалес Лосерталес у ексклузивном интервјуу за Глас Русије високо је оценио пријаву руског Јекатеринбурга.

Ви сте у саставу инспекционе комисије МИБ посетили Јекатеринбург. Каква је ваша оцена спремности града за одржавање ЕКСПО-2020?

- Комисија на челу са председником извршног комитета бироа и седам делагата представника земаља чланица МИБ, заједно са мном, посетила је Русију, како би оценила перспективе одржавања ЕКСПО-2020 у Јекатеринбургу и одржала низ техничких и политичких састанака са представницима руске стране. Захваљујући овим састанцима дошли смо до закључка да овај пројекат има подршку власти на регионалном и федералном нивоу, што је неопходан услов за одржавање изложбе. Руске установе свих нивоа су изразиле своју потпуну спремност да допринесу реализацији овог пројекта.

Да ли је Русија сремна за ову манифестацију? Какве препоруке можете да дате руским организаторима?

- Изложба ће протећи 2020. године, тако да време за усавршавање пројекта још постоји. У датој фази од прворазредног значаја је општа логика пројекта, његова подршка од стране свих субјеката који учествују, као и његова идејна компонента. Узимају се у обзир и такви аспекти као што је пријављена главна тема, буџет, генерални план изградње изложбених објеката, порески, правни, политички, дипломатски и други аспекти. Као што сам већ рекао, испуњење свих тих циљева би омогућило извршном комитету и касније Генералној скупштини да изведе закључак о перспективности датог пројекта.

Шта може да се препоручи граду-кандидату: да настави да ради како би убедио свих 166 чланова бироа да је руски пројекат најадекватнији. Кандидати треба да убеде политичке органе земаља учесница да њихови делегати и представници стигну на Генералну скупштину са конкретним решењем за кога да гласају.

У чему се по вашем мишљењу састоји главна атрактивност проејкта ЕКСПО-2020 у Јекатеринбургу?

- Пре него што се одговори на ово питање, хтео бих још једном да подвучем да пројекат одржавања Светске изложбе представља део глобалног стратешког плана развоја земље, региона, града. И у случају Јекатеринбурга то је заиста тако. Јекатеринбург ради на стварању међународног имиџа не само са тачке гледишта развоја туризма, него и узимајући у обзир своје културне, економске и научно-образовне могућности. ЕКСПО ће бити део стратешког плана за развој Јекатеринбурга. Он треба да буде катализатор дугорочног развоја града, оријентисаног на формулисање његовог новог међународног имиџа. ЕКСПО ће дати импулс развоју инфраструктуре, саобраћаја, културних и туристичких пројеката, прувлачити стране и руске инвестиције. Јекатеринбург је град који се динамично развија, са великим бројем студената, у којем раде велика предузећа. Сви ови фактори несумњиво увећавају атрактивност града.

Као тему ЕКСПО-2020 руска страна је предложила Глобани разум: будућност глобализације и њен утицај на наш свет. По вама, тежња Русије да постане домаћин ЕКСПО-2020 одражава њен циљ да се интегрише у глобално друштво и игра активнију улогу у равноправном свету?

- У мом вршењу циљ предложеног пројекта ЕКСПО-2020 јесте представљање и стимулисање креативних могућности технологија и иновација ради постизања глобалног разума; појам, одређен термином управљања и осмишљене организације процеса глобализације. Глобални разум, позитивне и негативне последице процеса глобализације, предмет су од свеопштег интереса. Све то омогућава да се формулише универзално и глобално разумевање овог процеса и одговара основном задатку Светске изложбе – просвећивању.

Можда има додатни симболични значај та околност што се Јекатеринбург налази на Уралу, јединој граници Европе и Азије, где се ради о граници два деца свеа, две културе, које се нагло приближавају ка формирању јединственог глобалног друштва?

- Симболични значај географског положаја града на споју два континента јача идејну платформу пројекта. Али истовремено најважнији задатак за град који се кандидује јесте обједињавање и усаглашавање напора, заједнички рад чији циљ је да убеди 166 чланова комисије. Земље учеснице ће оценити кандидатуру на основу важности теме и одабраће ону која највише одговара по својим економско-политичким приоритетима.

Како коментаришете састанак са руским председником Владимиром Путином?

У оквиру посете комисије био је планиран састанак са председником Путином. Он је потврдио потпуну спремност земље и владе да организује ЕКСПО-2020. Председник је подвукао несумњиве плусеве које ће добити Јекатеринбург, Свердловска област и читава Русија од одржавања изложбе. ЕКСПО у потпуности одговара општој стратегији развоја земље, и са тачке гледишта јачања њеног престижа, и ради јачања међународног имиџа. Социјалне и економске перспективе, напредак на међународној сцени града домаћина важна је тема нашег разговора са председниом Руске Федерације.


КАТЕГОРИЈЕ