Велики успех Валетнина Јудашкина у Варшави

28-06-2013 11:06:37 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Одличном вечери у самом срцу пољске престонице варшаваска публика је стојећи, са одушевљењем у очима, аплаудирала на крају модне ревије колекције Руска жега Валентина Јудашкина. Људи из модних кругова, као и из света културе и уметности, догађај оваквих размера очекивали су врло дуго.

Остварењу сна о томе да нам дође висока мода допринела је одличност Олге Алексејеве, супруге амбасадора РФ. Управо на њен лични позив и захваљујући њеним напорима, као и Амбасади Руске Федерције, која је пружила монументалне сале свог здања, дом моде Валетнина Јудашкина је показао своја најбоља остварења. Са пољске стране за организацију и сценарио манифестације одговарале су Магда Макаревич и Ева Рубасињска-Ианиро – стилисти звезда и модни продуценти (Fasion Production S.C.). Оне су биле водитељи прес-конференције за креатором уочи његове ревије. Састанак креатора са новинарима на којем су они имали могућност први пту да разговарају живо са Валентином Јудашкином одржан је у варшавском хотелу Хајат.

Ове гдоине Валентин Јудашкин прославља 25-годишњицу своје стваралачке делатности и свој 50. рођендан. На крају конференције за штампу он је подвукао да му је веома драго што почиње прославу јубилеја у Пољској која му је врло драга.

Домаћини ревије – амбасадор Русије Александар Алексејев са супругом – дирнути, поздравили су окупљене госте који су припадали дипломатској, културној, политичкој и пословној елити. После званипчног иступања натупила је пољска глумица Тамара Арчјух, позната по својим одличним улогама. на руском и пољском она је увела публику у бајковити свет Дома моде Валентина Јудашкина, а такође је представила свим окупљенима личност самог креатора.

У наредном тренутку уз прве такте музике коју специјално компонују у Паризу за сваку ревију креатора, упалили су се рефлектори и појавили се први модели у хаљинама направљеним од девојачких снова.

Подијум је пролазио кроз све предивне сале амбасаде, спојене низом огромних двокрилних врата. То је била непоновљива слика. На крају подијума су седели представици медија и многобројна група фоторепортера.

Немогуће је описати лепоту и хармонију боја, кројева и богатство украса на сваком моделу. Ипак својим очима могла је да их види само изабрана публика коју су позвали домаћини манифестације.

Колико обичне ревије Pret-a-Porter зависе од неопходности омерцијалне, масовне дистрибуције и имају потребу за звездама ради масовне рекламе својих производа, толико висока мода представља територију искључиво за поштоваоце правог квалитета.

Управо зато међу позванима издвајале су се фигуре политичке сцене: потпредседник Парламента РП Јежи вендерлих, главни уредник издања Ние Јежи Урбан, супруга првог председника Републике Пољске госпођа Јраузељска, као и висока лица из света политике. Позив су добиле само изабране звезе шоу-бизниса, међу њима Тереса Росати, Катажина Фигура и специјални гост фестивала Ополе-2013, група Блу Кафе. Овај посебни случај окупио је пре свега представнике и директоре великих предузећа из обе државе као што су Церамика Прадиж, Бела, Луој и Аусадес. Атмосфера успеха и високи ниво угледне ревије допринео је разговорима о хармоничној сарадњи у сфери културне и трговинске размене. Тим пре што по окончању презентације бизнисмени и окупљени политичари могли су да размене мишљења и искуство за време банкета организованог у уредним вртовима амбасаде РФ.

Информациону подршку манифестације осигурао је лист Вива и Империја чена, а партнери су били сви велики пољски ТВ канали – Полсат, TVN, TVP1, TVP2, основни интернет-портали и листови Факт и Суперекспрес. Са руске стране престижну информациону подршку прућио је Глас Русије.

За време свог боравка у Варшави Валетнин Јудашкин је био врло популаран у медијима. Његова харизма и таленат су привукли пажњу пољске публике. Он је давао много интервјуа, између осталог ексклузивни интервју за TVP1. У програму TVP2 Питање за доручак као почасни гост био је јуак репортаже са ревије и директног програма у студију. Он је представио неколико својих величанствених творевина на руским моделима који су дошли са њим из Москве специјално за варшавску ревију.

У организацији овог јединственог догађаја учествовало је много љид. Не могу се ипак занемарити напрои Дороте Умјасовске-Стаховјак, незамењива помоћ Ивана Демиденка и учешће познато руског новинара Леонида Свиродова у ревији. Управо захваљујући његовим личним напорима био је потписан уговор са Домом моде Валентин Јудашкин и постала је могућа прва ревија високе моде у Пољској.

Топло се опростивши од пољске публике, Валентин Јудашкин на питање да ли би хтео поново да посети Пољску, одговорио је да ће на молбу организатора размотрити могућност организације нове посете, можда још до краја године, тако да његове најновије радове могу да виде не само изабрани.

Патриција Мелајдо,