"Тицијан у Москви – празник за очи"

28-06-2013 11:16:19 | | Глас Русије, фото: © Фото предоставлено посольством Италии/ |


"Задивљујући по свом интензитету", овим речима је премијер Италије Енрико Лета окарактерисао културне односе Италије и Руске Федерације. Ове премијерове речи се налазе на првој страници каталога, издатог пред отварање изложбе "Тицијан (1488/90-1576) из Музеја Италије“ у Музеју Пушкина у Москви. Она ће трајати од 26. јуна до 29. септембра 2013. Ово је прва изложба ремек дела Тицијана ове врсте у Русији.

Према традицији, уочи отварања велике изложбе у музеју, у италијанској амбасади је одржана презентација једног Тицијановог платна, "Флора". Како је нагласио амбасадор Антонио Занарди Ланди, представљајући новинарима ремек дело мајстора, чије стваралаштво се већ више векова сматра прекретницом у историји уметности, изложба неће само показати Русима 11 ремек-дела из 10 музејских збирки из 8 италијанских градова.

- Случај је хтео да у Москву донесемо "Данају" и друге слике, у тренутку када је на Бијеналу савремене уметности у Венецији изложена инсталација“Данеја",руског уметника Захарова. Њих дели скоро пола миленијума, и тај културни мост између њих је диван.

Већина ремек -дела мајстора, која су допремљена у Москву, по први пут су изнесена из Италије ради неке изложбе у иностранству. Ово је други пројекат оваквих размера након изванредног успеха поставке "Каравађо из италијанских музеја" у 2011. Директор Музеја Пушкина Ирина Антонова, изразила је захвалност колегама из региона, Министарству културе и туризма Италије, Министарству културе РФ и амбасади Италије:

- Захвални смо нашим колегама из региона, 10 италијанских музеја, који су били више него великодушни. Са своје стране, ми ћемо послати Матиса за изложбу у Скудерији у Риму. Изложба Тицијана у Москви - то је празник за очи, велика радост. У исто време њу прати и нека туга. Данас треба да захвалимо амбасадору, господину Занарди Ландију. Од самог почетка његовог рада у Москви, он је показао велико интересовање за рад у области уметности и културе. А то што је било показано у нашем музеју током ових година – то је празник културе, који се не може поредити ни са чим другим.

За протекле две и по године, зидове Музеја Пушкина су красили величанствени примерци италијанске уметности - ремек дела Ботичелија, Рафаела, Бернинија, Лоренца Лота, Бронзина и Леонарда да Винчија. Како је за каталог изложбе Тицијана написао премијер РФ Дмитриј Медведев: За наше земље и народе, који имају огроман културни потенцијал, хуманитарне комуникације су увек имале посебан значај .

Амбасадорска функција Занарди Ландија у Русији се завршава. Ипак, изложба Тицијана ће представљати увертиру за дивну Годину туризма Италија-Русија, која ће бити одржана од септембра 2013 до септембра 2014. Та година ће бити посвећена упознавању Руса са знаменитостима малих, не баш добро познатих градова Италије у оквиру програма "Made in Italy", као и развоју културног туризма.

Јелена Коваленко,