Споразум о РСМД: анахронизам или започети посао за будућност

29-06-2013 01:41:09 | | Глас Русије, фото: www.rus-sky.com/ vostok.rs |


САД су оптужиле Русију да је прекршила Споразум о ликвидацији ракета средњег и малог домета. По мишљењу стручњака, скандал је мало закаснио, пошто је споразум у тренутним условима изгубио своју актуелност.

Лист The Washington Times скреће пажњу јавности на нову руску ракету „Јарс-М“ домета око 5500 километара. Американци овај модел сматрају ракетом средњег домета, а не међуконтиненталном балистичком, као што је Москва изјавила. Руски стручњаци се не слажу с оваквом формулацијом питања, истиче војни аналитичар, политиколог, заменик главног уредника мрежног издања „Дневни журнал“ Александар Голц.

- Ракета „Јарс“ је – као што је опште познато – међуконтинентална балистичка ракета. Направљена је на основу ракете „Топољ-М“, која је једна од основних у арсеналу руских стратешких нуклеарних снага. Као такав, „Јарс“ је уврштен у Споразум о СОН, који је потписан 2010. године. Тада су се обе стране сложиле да је „Јарс“ МБР и да је уврштен у споразум у категорији стратешких носача.

Другим речима, неумесне замерке Американаца су неосноване. Али, овај инцидент је дао повода политичарима и стручњацима да поново почну да говоре о РСМД. Москва скреће пажњу јавности на Индију, Пакистан, Кореју, КНР, Иран и Израел, који имају ракете маог и средњег домета. Односно, постоји вероватноћа да ће се Русија одрећи својих обавеза по овом споразуму.

По мишљењу главног уредника часописа „Национална одбрана“, Игора Коротченка,

- Оваква могућност је предвиђена. То ће одредити председник Русије, у чију надлежност спада ово питање. Разуме се, одлука ће бити донета уз узимање у обзир мишљења заинтересованих министарстава и надлештава, пре свега Министарства одбране и Генералног штаба. По мом мишљењу, овај споразум заиста помало изгледа као анахронизам. Он је потписан у одређеним историјско-политичким условима. Тим пре што по периметру руских граница читав низ земаља у наоружању има ракете малог и средњег домета (или ради на њиховој изради). У овим условима ради осигуравања безбедности Русије политичко руководство земље има право да донесе сваку одлуку како би ликвидирало постојећи дисбаланс.

Стручњаци су такође мишљења да је Русија у стању да парира претњи уз помоћ стратешких система и тактичког нуклеарног оружја. Александар Гољц сматра:

- Проблем се састоји у томе што ракете средњег домета производе они који или уопште немају или имају мало стратешких носача. Подсетићу да на данашњи дан укупан обим нуклеарних средстава САД и Русије чини 95% укупног броја свих нуклеарних средстава. Из тога недвосмислено следи да то што поједине земље имају или немају ракете средњег домета, ни на који начин не утиче на светски стратешки биланс. И наравно, не подрива безбедност Русије. Зато што Русија има колосалну надмоћ над свима осталима кад су у питању стратешка нуклеарна средства.

Постоји мишљење да ће иступање Русије из споразума о РСМД дестабилизовати ситуацију у свету. Међутим, данас заиста настаје парадоксална ситуација кад све већи број земаља овладава технологијама за производњу ракетних систама малог и средњег домета, а Русија и САД су доведене у очигледно неповољне услове. Могуће је да ће то више дестабилизовати ситуацију него иступање из уговора о РСМД.

Вероватно би уговору требало дати глобални карактер. Притом би важећи документ могао да послужи ка основа за нови споразум. Главно је да се постигне то да правила игре буду иста за све.

Сергеј Дуз,