Усамљени вуци – нови кошмар европских специјалних служби

29-06-2013 03:49:33 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Називају их усамљени вуци и они су постали прави кошмар за Европу. Норвешки терориста Андрес Брејвик, аутор двоструког терористичког акта у Ослу 2011. године, који је убио укупно 77 људи. Тулуски стрелац Мохамед Мера, који је прошле године у Француској убио 7 особа, међу којима је било деце. Зверско убиство британског војника у Лондону од стране двојице исламиста.

Радикали усамљеници постају све актуелнији проблем за европске специјалне службе које су навикле да имају посла са организованим тероризмом. О томе је у интервјуу за Глас Русије говорио председник каталонске Асоцијације жртава тероризма Хосе Варгас.

- Проблем заиста постоји, при томе он је актуелан не само за Европу. Довољно је сетити се недавног терористичког акта за време бостонског маратона. У европским земљама опасност од терориста усамљеника носи на први поглед латентни карактер, мада она прети да прерасте у праву невољу.

Могућности за усаврешавање свог „мајсторства“ усамљени вукови данас имају више него довољно. Интернет је буквално препун пропагандним информацијама и инструкцијама за припремање експлозивних направа. Исти тај Брејвик је признао да му је Интернет помогао да направи бомбу за експлозију у Ослу, тамо је он нашао све неопходне компоненте. Убице енглеског војника у британској престоници су црпли идеје радикалног исламизма из исте мреже. Има и оних који више воле да се обучавају териризму непосредно на местима борбених конфликата. Посебно популаран код европских исламиста је грађански рат у Сирији, где они пролазе ватрено крштење на страни антивладиних снага. Према разним подацима, у редовима устаника у овој земљи данас ратује око 700 грађана ЕУ који, вративши се, представљају озбиљну опасност. Мал те не први о том проблему је гласно изјавио министар иностраних послова Шпаније Хорхе Фернандес Дијас. Ових дана у овој земљи је неутралисана терористичка организација блиска Ал-Каиди, која се између осталог бавила слањем џихадиста у Сирију. Министар је поручио специјалним службама да воде појачану контролу на јавним местима и да обрате посебну пажњу на грађане Шпаније који су стигли из Сирије. Осим Хосеа Варгаса, рат у овој блискоистичној земљи обзиљно прети европској безбедности, између осталог у виду добро припремљених терориста усамљеника.

- Мене озбиљно брине што је сиријски конфликт почео да се шири ван граница ове државе, постепено обухватајући друге земље региона. Веома се надам да ће поћи за руком да се он на време локализује и да се не дозволи да се прошири на европске земље. Неопходно је учешће међународне заједнице да се помире зараћене стране и да се наше компромисно решење између владе и устаника.

Упоредо са тим, председник Асоцијације жртава тероризма Каталоније уверен је да европске службе безбеднсоти могу да се супротставе усамљеним вуковима, узимајући у обзир искуство борбе ЕУ против локалних и страних терористичких грпација. Коа успешан пример Хосе Варгас је навео прекид делатности баскијске терористичке групације ЕТА:

- Шпанске снаге безбедности чине све како би грађани земље могли да живе у безбедности. Као председник Асоцијације жртава тероризма оцењујем њихов рад као врло ефикасан.

Виктор Чебруашкин,