Женева-2: гласине, провокације и стварне активности

29-06-2013 03:53:12 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Руски МСП је демантовало информације о могућем затварању амбасаде и базе за техничку подршку бродова у Сирији. Сергеј Лавров је оваква саопштења назвао гласинама и провокацијом.

На конференцији за новинаре у петак (28. јуна) руски министар је такође говорио о заједничким напорима с САД за регулисање кризе у Сирији. Позитивне резултате ометају спољашњи играчи, истакао је Лавров. Ова и друга „питања која се постављају“ планира да размотри с америчким колегом већ следеће недеље, у току преговора на маргинама министарског савета АСЕН у Брунеју.

„Сиријско питање“ је, као што је и очекивано, било главна тема на конференцији за штампу у руском МСП у петак. У ситуацији кад су се појавила саопштења о евентуалном затварању руске амбасаде у Дамаску и базе у Тартусу није било постављено чак ни једно питање о Едварду Сноудону. Информације о „одласку Русије из Сирије“ је почетком недеље објавио британски Guardian. Издање је навело и тачан датум затварања дипломатске мисије – 1. јул. Шеф руске дипломатије је изјавио да су све то гласине – дипломате, као и запослени у бази у Тартусу и даље раде у редовном режиму:

- Све су то гласине из области шпекулација и провокација које очигледно имају за циљ да у јавном мњењу прошире терен за прихватање напора за смену режима. Наша амбасада ради у уобичајеном режиму обављајући функције дипломатске мисије, али наравно, у врло опасним условима.Такође функционише и база за материјалну и техничку подршку руске флоте у Тартусу. Нема говора о евакуацији базе, као ни њеног персонала. Одржавање базе већ одавно обвавља искључиво цивилни персонал који чини све да она функционише.

Друга горућа „сиријска тема“ јесте испорука оружја опозицији. Између осталог – и информације о намери САД да почну са слањем наоружања с транзитом преко Јордана. Саопштења су се појавила недељу дана после значајног самита „Велике осморке“ и уочи преговора Лаврова и Керија. Руски министар је изјавио да би евентуална испорука наоружања сиријској опозицији нарушила концепцију сазивања нове Женевске конференције:

- Кад смо покренули заједничку руско-америчку иницијативу истакли смо да учествовање и владе и опозиције на конференцији треба да се одржава без прелиминарних услова. Опозиционари које подржавају Запад и неке земље у региону изјавили су да неће отићи у Женеву док не успоставе војну равнотежу на сцени дејстава. Имајући ово у виду активност у правцу снабдевања опозиције оружјем значи само да овај прелиминарни услов подржавају и Запад и друге земље. Питања која се постављају у вези с позицијом САД обавезно ћу разматрати с Џоном Керијем на самом почетку идуће недеље.

Није искључено ни да ће Лавров и Кери размотрити и друго незгодно питање – испоруке оружја сиријским борцима која се већ врши из Либије. Овакав „шверц“ – како преносе медији – се из Европе преко Персијског залива одвија већ прилично давно. И овакви случајеви кршења ембрга треба да буду истражени у оквиру УН, истакао је руски министар.

Све ове изјаве Лавров је дао на заједничкој конференцији с мароканским колегом – Сад Едином Ел Отоманијем. Оба министра су оцењујући ситуацију у Сирији истакла: Москва и Рабат се залажу за мирно регулисање у земљи, без спољашњег мешања. Шеф мароканске дипломатије је притом изјавио: „Ако се Русија и САД договоре то ће се позитивно одразити на ситуацију у Сирији.“ Сергеј Лавров је у одговор истакао да би, кад би све зависило само од овог фактора, резултат био постигнут. Али нажалост, на ситуацију утичу и „многи други играчи“, чије намере се можда уопште не подударају са заједничким плановима Вашингтона и Москве.

Полина Черница,