Европљани траже од САД објашњење поводом нових чињеница шпијунаже ЕУ

01-07-2013 08:21:31 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Скандал у вези са тоталним праћењем од стране САД добио је 30. јуна нови, европски заокрет, те прети Белој кући непријатним последицама. Брисел се спрема да позове на одговорност представнике САД у вези са новим чињеницама тоталне шпијунаже Вашингтона у Европи. Немачки часопис Шпигел у суботу, 29. јуна је саопштио да Вашингтон шпијунира не само канцеларије ЕУ при УН у Њу-Јорку и представништво ЕУ у Вашингтону, већ и само седиште ЕУ у Бриселу.

У Европи сама чињеница да САД шпијунирају сопствене партнере, изазвала је такво негодовање да је, например, Министарство правде Немачке већ у недељу, 30. јуна затражило од САД објашњење у вези са скандалозним чињеницама.

Специјалну изјаву је дао 30. јуна и шеф Европског парламента Мартин Шулц. Он је обећао да ситуација са одвратним методима рада ЦИА, АНБ и других америчких специјалних ресора неће остати без последица. У Бриселу намеравају да би министри правде ЕУ размотрили ту тему средином јула.

Руски експерти кажу да чињенице, које наводи Шпигел, могу да изненаде само необавештене људе. Професионалци већ давно знају да САД шпијунирају све своје партнере.

Информације часописа Шпигел су засноване на подацима Едварда Сноудена, бившег припадника ЦИА и АНБ, који је побегао из САД и пружио штампи информације о глобалном систему електронског шпијунирања. Према оглашеним документима, амерички обавештајци су продрли у компјутерске и телефонске мреже три зграде: представништава ЕУ у Вашингтону и УН-ама, као и бриселско седиште ЕУ. Последња се зграда користи ради одржавања самита ЕУ, на којима шефови држава и влада земаља-чланица ЕУ разматрају и усвајају кључне одлуке, између осталих у области економије и спољне политике. У канцеларијама су монтирани уређаји за прислушкивање. Прислушкивали су читаво руководство ЕУ, министре ЕУ.

Према подацима Шпигела, европски стручњаци за безбедност су сазнали да су напади на телефонске линије ЕУ потицали из бриселског рејона, где се налази седиште НАТО-а, у којем су радили стручњаци АНБ. Најинтензивније праћење је почело од 2010. године.

Нова открића у скандалу са Сноуденом и АНБ морала би да отворе очи Великој Европи на то, што чине САД, - каже посланик руске Државне думе и члан руске делегације у ПАСЕ Василиј Лихачев.

- Мислим да Европљани, без обзира на односе стратешког партнерства с САД-ама, морају, најазад, да дођу до одређених закључака. Наиме, Американци не прихватају међународно право, међународно-правне норме, између осталих, поштовање државног суверенитета, принципе сарадње, принципе немешања у унутрашње послове партнера.

Европски заокрет скандала око предмета Сноудена се десио у неповољно за САД време. Вашингтон је скоро успео да пребаци пажњу са суштине ствари – тоталне шпијунаже на чињеницу издаје Сноудена. САД су себе представили не само као највише пострадале због информација Сноудена, већ и скоро убедиле знатан део јавности да он поткопава борбу против међународног тероризма.

Не треба очекивати развод с САД-ама после овог скандала, - каже аналитичар руског Центра политичких информација Алексеј Панин.

- Разумљиво је да нико неће раскинути дипломатске односе с САД-ом или уводити ограничења за трговину са њима. Међутим, до одређеног захлађења у билатералним и мултилатералним односима с ЕУ сигурно ће доћи. То ће потрајати извесно време.

У сваком случају данас, изгледа, Вашингтон мораће да се брани. Нова недеља прети САД новим непријатностима, сада од стране Европе.

Андреј Федјашин,