Коју цену ће платити САД за глобалну шпијунажу?

02-07-2013 07:26:23 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Leo Reynolds/cc-by-nc-sa 3.0 |


Нови покушај да се стекне глобално превасходство овог пута у сфери техничког шпијунирања, претвара се за САД у велике проблеме. Скандал због приче са глобалном електронском шпијунажом САД добио је нови импулс, овог пута са Истока. Сада објашњења од САД-а поводом прислушкивања своје амбасаде у Вашингтону тражи Јапан.

Не ради се чак о томе што су САД покренуле систем глобалног шпијунирања, питање је у другом: како сада градити односе са тако неповерљивим партнером. Како сматра немачки експерт за кибернетичку безбедност са Слободног универзитета Берлина Сандро Гајкен, инцидент око праћења политичара из ЕУ може да постане озбиљна преграда на путу америчко-европске пословне срадње.

- То није велико изненађење што САД шпијунирају европљане. Наравно, многи су претпостављали да се таква делатност врши. Са друге стране, врло је непријатно када се савезници у таквим размерама баве шпијунажом. Сада у Немачкој многи политичари су забринути птиањем какве су биле размере пражења, а што је најважније у ком циљу је оно предузимано. Пошто, на пример, у случају ЕУ није сасвим јасно да ли заиста шпијунажа може да служи циљевима борбе против тероризма. Овде су вероватно били други мотиви – постојала је жеља да се на тај начи утиче на дипломатију, преговарачки процес, на пример на споразум о зони спободне трговине између САД и ЕУ који се сада припрема. Ако је тако, то може да искомпликује европско-америчке односе.

При томе таква реакција је карактеристичнија за западни део међународне заједнице. У случају Јапана гласне политичке демарше не треба очекивати. Праћење Токија је само скица за портрет америчке спољне политике, самтра директор Центра за геополитичку експертизу политиколог Валериј Коровин:

- Јапан су понизиле САД 1945. године помоћу два нуклеарна бомбардовања и у суштини заузеле. Тамо стоје америчке војне базе, и овде треба говорити о одстуству суверене политике у Јапану. Новост да су јапанску амбасаду прислушкивали Американци, наравно, непријатна је, али у глобалном смислу ова ситуација никако неће утицати на јапанско-америчке односе. Јапан још извесно време остаје окупирана земља. Једино у шта може да се нада је то да ће јавно мњење унутар Јапана бити провоцирано на оштрија иступања против америчког присуства, која се и тако дешавају, али недовољно активно.

Друга је ствар ако у новој партији тајни Едварда Сноудена не испливају подаци о америчкој електронској шпијунажи против Кине. Не треба сумњати у то да ће се то десити, недавни талас узајамних оптужби Вашингтона и Пекинга за акције кубешпијунаже смао још једном то потврђује. Ипак изношење овог инцидента на суд светске јавности може нагло да заоштри односе Кине и САД, убеђен је заменик директора Института за социјално-политичка истраживања РАН Вилен Иванов.

- Овде реакција може да буде адекватнија. Објективно супарништво између САД и Кине јача. Кина као суперсила практично је независна од економског партнерства са САД. Пекинг наравно има своје економске интересе у САД, али реакција Кине ће бити оштрија.

Такође, истичу експерти, добре могућности за искористи ситуацију сада добија Русија. Како је приметио Валериј Коровин, Москва може да стимулише разматрање теме глобалне шпијунаже САД у оквиру деловња својих страних невладиних организација и фондова. Ако Вашингтон тим поводом почне да галами, у контексту актуалне критике дејстава руских валсти проитв НВО, он ће коначно поставити себи етикету лицемера.

Григориј Милењин,