МИГ – партнер за Србију

02-07-2013 06:34:29 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руски МИГ-ови поново су у Србији. Овог пута на изложби наоружања и одбрамбених система Партнер, која је ових дана завршена у Београду. Пред микрофоном је заменик начелника одељења за маркетинг руске авиокорпорације МИГ Михаил Горохов.

- Прошле године МИг-29 М2 долетео је на прославу стогодишњице ратног ваздухопловства Србије. Сада смо учествовали непосредно у изложбеној манифестацији. По мојој оцени, изложба је организована професионално: удобно је да се ради и сва питања су решавана врло брзо. Што се тиче скупа учесника, јасно је да већину за сада чине срспка предузећа, која показују да нису изгубила своје капацитете и способности. А то што се појављују страни учесници може да говори само о томе да се интересовање произвођача војне технике за србско тржиште обнавља и расте. Вратили смо се ми, појавиле су се фрацуске, немачке фирме. Тако да оцењујем изложбу врло позитивно.

Србско ратно ваздухопловство има дугу историју односа са МИГ-овима. МИГ чини основу борбене моћи Србије у ваздуху. Како се сада развија сарадња корпорације са србским колегама, у којим правцима?

- На данашњи дан главни правац је осигурање најефикасније експлоатације авиона који су у наоружању србског ратног ваздухопловства. То су МИГ-29 и МИГ-21. Тиме се за сада ограничавамо, других тачака додира нема. Мада, ако се појави потреба, корпорација је спремна да пружи било које услуге: ове авионе можемо да ремонтујемо, али и да их модернизујемо ако се код Срба појави такава потреба.

После посете Москви првог потпреседника владе, министра одбране Србије Александра Вучића постало је коначно јасно да је Београд заинтересован за куповину нових МИГ-ова. Непосредно на изложби министар је изјавио да очекује нове преговоре са руским званичницима, како би нашао најповољније финансијско решење за Србију. Да ли је дотицана тема испорука у Београду?

- Министар Вучић је посетио наш штанд. Што се тиче теми испорука, корпорација прави авионе, у нашу компетенцију не спада продаја. То се решава на нивоу руководилаца дрфжава у оквиру међувладиних споразума. Зато ако руско и србско руководство изведе закључак о неопходности испорука нових авиона марке МИГ у Србију, корпорација ће их направити и они ће бити испоручени.

Реч је као што се зна о модификацији МИГ-29М2. Познати војни коментатор Мирослав Лазански назвао је овај авион идеалним за србско ратно ваздухопловство. Како можете да поркоментаришете ову оцену? Како оцењујете конкуретне способности модела?

- Да ли овај авион одговара србском ратном ваздухопловству, могу да решавају само они сами, зато што је избор ловца заснован на задацима који ће им се постављати. У сваком случају, постоји већ одавно развијена инфраструктура која је у стању да осигура подршку летачке готовости ових авиона. Зато да, са прилично широког списка овај авион највише одговара србском ратном ваздухопловству.

Тимур Блохин,


КАТЕГОРИЈЕ