Египатски председник свргнут са власти

30-11--0001 12:00:00 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Војска је саопштила Мохамеду Мурсију да више није председник земље. Председник Врховног уставног суда постављен је за привременог председника Египта, а у овом тренутку се образује влада технократа, најавио је министар одбране Абдел Фатах ал Сиси. Након тога улице Египта захватила је експлозија одушевљења и славља, а у небо је полетело десетине ватромета.

После саоштења војске која га је скинула са власти, Мурси је на својој страници на Твитеру догађаје у Египту назвао „правим државним ударом“ и позвао грађане „да га не поштују“. „Ово је прави државни удар, који треба да буде одбијен“ – написао је Мурси.

„Ја сам изабрани председник Египта. И сада се од народа тражи да заштити тај легитимитет, јер је он уставни“, - каже у видео обраћању, постављеном касније на Јутјуб, Мохамед Мурси.

Познато је да је врховна команда предложила Мурсију да званично објави оставку, водили су се компликовани преговори, међутим због положаја Муслиманске браће Мурси је одбио да то уради, без обзира на обећање гаранција пуне безбедности и пружања имунитета од судског гоњења.

О томе да више није на челу државе, Мурси је обавештен у 19 часова по локалном времену.