Женева-2 одложена до септембра

04-07-2013 12:39:40 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Женева-2 се поново одлаже. Шеф америчког Стејтедпартмента Џон Кери изјавио је да међународна конференција о регулисању конфликта у Сирији може да буде одржана најраније у септембру.

Као један од главних узрока који ометају усаглашавање рокова манифестације аналитичари наводе разједињеност сиријске опозиције и одбијање САД да позову на учешће у Женеви-2 Иран.

Иницијативу да се одржи друга међународна конференција о Сирији изнеле су Русија и САД. Претходни преговори су одржани у јуну 2013. године. Рокови отварања Женеве-2 нису договарани, али претпостављало се да ће се конференција одржати већ у јулу. Истина, неки међународни чиновници и експерти одмах су навели такве рокове мало вероватним – превише је противречности које треба да се усагласе пре одржавања међународног састанка. О томе шта омета организацију Женеве-2 говори директор Центра за друштвено-политичка истраживања Владимир Јевсејев.

- Прва препрека је неспремност опозиције за вођење преговора, њена разједињеност. Њена необична зависност од спољних фактора – у првом реду од Саудијске Арбије, од неких европских држава у Турској. У целини, када сиријска армија има очигледну премоћ, када је баланс премештен у њену страну, опозиција не жели да седа за преговарачи сто док тај баланс не обнови.

А обнова баланса ће бити праћена новим насиљем и крвљу. Конфликт између власти и опозиције у Сирији не престаје од марта 2011. године. За то време у земљи, по подацима УН, погинуло је најмање 93 хиљаде људи.

Још једна важна препрека за одржавање сусрета је неслагање САД и њихових савезника да пусте Иран за учешће у преговорима. Или да пусте, али формално, лишивши га могућности да утиче на преговарачки процес.

Неки експерти сматрају да амерички партнери отежу почетак преговора, руководећи се сопственим геополитичким интересима. Директор Међународног института најновијих држава Алексеј Мартинов није искључио да САД очекују развој догађаја у Турској ради реализације својих планова на Блиском Истоку.

- По мишљењу посматрача такав став САД условљен је тиме што САД категорички инсистирају на свом давнашњем пројекту формирања великог Курдистана. Овај пројекат се ближи крају, Курдистан се формира. По њиховој замисли у ову нову државу треба да уђе део Турске, део Сирије и део Ирака.

Експерти претпостављају два сценарија: први је да ће влада Асада покренути офанзифу на опозицију, лишавајући је наде у обнову баланса станга. Друга је да ће опозиција добити масовну помоћ арабијских монархија и повратити своје позиције. Али то ће, по мишљењу посматрача, ометати напетост унутар Турске, проблем око предаје власти Саудијској Арабији и жеља Катара да мало одложи решавање сиријског проблема.

Влад Гринкевич,