Да ли у Матрици може да постоји право на лични простор?

04-07-2013 01:04:09 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Скандалозна раскринкавања тоталног праћења Интернет корисника од стране америчких специјалних служби која је изнео Едвард Сноуден нису никаква тајна, тврде ИТ стручњаци. Сви који су везани за информационе технологије знали су за то одавно. Шпијунске мреже у земљама Источне Европе редовно проналази Антивирус лабораторија Касперски.

Не може се имати стопостотна безбедност, заштита приватне сфере и истовремено ни мало неудобности – приметио је Барак Обама, између осталог велики љубитељ серије Прислушкивање. Председник САД је стао у заштиту програма PRISM. Он постоји од 2007. године. У њеном оквиру 850 000 стручњака неуморно, у циљу борбе против међународног тероризма, прегледа милијарде гигабајта личних информација по читавом свету, сарађујући са Гуглом, Фејсбуом, Јахуом. Обични корисници и блогери који су се наоштрили због тога на интрнет-гиганте, заборављају на једну важну чињеницу. Региструјући се у друштвеним мрежама ми сами, понекад не читајући, потписујемо споразум, тачније штиклирамо следеће званично упозорење: Ми пружамо ваше податке компанијама, организацијама и приватним лицима невезаним са Гуглом у циљу поштовања или испуњења важећег закона или поздаконских нормативно-правних аката, судских одлука или налога државних установа. Тачније отворено нас упозоравају да ће се наши подаци преносити трећим лицима. Како може да се спречи амерички сајбер упад у приватни живот грађана других земаља, размишља Роберт Шлегел, члан комитета Државне думе за информациону политику, информационе технологије и везе.

- Потребно је на међународном нивоу, на нивоу ЗНД и Савета Европе створити законодавство, нове правне Акте о кибернетичкој безбедности који би одражавали нове реалије, а не реалије од пре 15 година.

Међу стручњацима одавно влада мишљење да је неопходно предати овлашћења регулисања Интернета са америчке организације ICANN под окриље УН. Истина познати блогер Мистер Паркер, Максим Кононенко, врло сумња у успехе сличних иницијатива, па и уопште у могућности скривања било каквих података који доспеју на Интернет.

- Интернет је амерички изум, и он ће увек бити под контролом Американаца. И не треба градити илузије да ова мрежа не припада никоме, да припада читавом свету и да су у њој сви једнаки. То није тако. То не значи да не треба да користимо Интернет, треба једноставно све време да имамо у виду, како је говори Мулер у познатом филму: То што знају двоје, зна свиња. Нашој земљи недостаје оно што се назива хигијена у мрежи.

Тако сваки обичан корисник када укључује свој компјутер у намери да разговара са пријатељима у друштвеним мрежама треба да има у виду да Велики Брат не спава. Али такав је Интернет у својој основи.

Рита Ошун,