Авганистанска федерација – нови сан Пакистана

04-07-2013 01:07:49 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Авганистан треба претворити у федеративну државу – таква је цена коју он треба да плати за мир. Ову идеју изнео је саветник за националну безбедност Пакистана Сартаџ Азиз авганистанском амбасадору у Исламабаду Умеру Даудзају.

Суштина предлога је у следећем. Неке авганистанске провинције треба предати под управу талибанима, а друге би остале Кабулу. Слична концепција поделе власти, потврђена у форми федерализма, могла би да постане део споразума о коначном регулисању афганистанског комфликта – уверио је Сартаџ Азиз. Између осталог, он није тек тако то изнео управо Умеру Дуздају. Вероватно 2014. године амбасадор ће бити кандидован на дужност председника Авганистана.

Шта је одговорио Даудзај, не саопштава се, а у Кабулу су се према иницијативи однели иронично. Наводно, оно што Пакистан никако не може да постигне помоћу талибанских терориста на пољима битке, у Авганистану, он сада покушава да уради бацивши удицу на рачун федерације. Исламабад, сазнавши за такву реакцију, повукао се. По речима представника МИП Ајзаза Чодрија, у љубавзном разговору разматрани су билатерални односи, о устпању провинције није било говора.

Али сетимо се: како пишу светски медији, екстремисти се прилично лагодно осећају на југу и истоку Авганистана, чак врше утицај на гувернере. Испада да они фактички управљају провинцијама, при томе без било какве федерације? Експерт Центра за проучавање савременог Авганистана Никита Мендкович категорички се не слаже.

- Несумњиво, има насеља, посебно сеоских, где је контрола талибана врло велика, мада реално територија коју они у потпуности контролишу није велика. У истом том Кандагару Талибан је имао много већи утуцај пре неколико година. Сада је претрпео значајне губутке и авганистанка полиција и армија успешно воде против њега борбу.

Лансирање идеје са федерацијом десило се у контексту предстојећег повлачења НАТО снага из Авганистана. Како се то ближи, расте политичка активност свих страна у конфликту, објашњава Никита Мендкович.

- Талибани и њихови координатори у Пакистану теже максимално да искористе текућу ситуацију. 2014. године ће уследити повлачење трупа и талибани ће започети радикалну офанзиву на Кабул. По мом миљењу, они имају мало шанси у успех, зато што су покушаји талибана да извуку сада неку корист сасвим природни: да сачувају свој утицај и претворе га у неки политички капитал.

У истом контексту треба примити и недавно отварање представништва покрета Талибан у Катару. Према подацима заменика шефа авганистанске дипломатије Ершада Ахмадија, у јеку скандала око ове канцеларије, када су после протеста Кабула са ње скинули белу заставу и таблицу са натписом Исламски емират Авганистан, тамо су стигли инструктори екстремиста из пакистанске војне обавештајне службе. Сва ова дејства наводе на помисао да ће покушаји мешања у послове Авганистана, као и јачање улоге талибана тешко престати од стране Пакистана и за време нове администрације Наваза Шарифа. Рестартовање односа „заклетих“ суседа мораће да се причека.

Борис Павлишчев,