Доживљаји романтичара из земље двоструких стандарда

04-07-2013 01:17:08 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/AJC1/сс-by-sa 3.0/ vostok.r |


Скандал око тајних докумената које је обелоданио Едвард Сноуден разбуктава се. Председник Француске Франсоа Оланд позвао је земље ЕУ да иступе са јединственим ставом поводом прислушкивања дипломатских представништава европских земаља од стране америчких специјалних служби. Париз не намерава да води са Вашингтоном никакве преговоре док не добије гаранције прекида праћења својих дипломата и представника других земаља ЕУ.

Скандал око прислушкивања 38 страних амбасада и дипломатских мисија, између осталог и савезника из НАТО-а коментарише заменик главног уредника бугарског листа Дума Георгиј Герогијев. Сноуденова откровења ће имати далекосежне последице за односе САД и Европе, сматра он.

- Специјалне службе водећих земаља прате једна другу. Таква пракса постоји не једну деценију и неће бити прекинута убудуће. Проблеми су у следећем: у датом случају прислушкују се институције савезничких држава. Мислим да ће то негативно утицати на односе европљана не само према својим политичким елитама везаним за САД, већ и на европско-америчке односе у целини.Не искључујем да ће се наредних дана десити извесно јењавање скандала, зато што руководиоци европских земаља и структура ЕУ тешко да ће се решити на конфронтацију са САД. Али нарастање расположења антиамериканзма управо у Европи добиће нови импулс захваљујући Сноудену.

Најважнији закључак који се намеће после свега што се десило: Америка почиње да губи монопол у сфери информација, и то ће у првом реду погодити њу саму. Последњих деценија сила САД се базирала на медијском имиџу Америке као империје Дбора. Али неавно се десио грандиозни скандал са раскринкавањима Викиликса. Сада штафету преузима Сноуден. Може се претпоставити да ће бити и других сензација. А то значи да ће се у државним структурама САД појавити све више људи који схватају огромну разлику између речи и дела и то их подстиче на раскринкавње двоструких стандарда америчке спољне политике, који постају све очигледнији.

Да ли ће се наћи земља која ће на крају пружити уточиште Сноудену? Како сматра Георгиј Георгијев:

- Мотиви Едварда Сноудена су очигледно некомерцијалног карактера, ја видим извесни романтизам у његовим поступцима. Што се тиче пружања политичког азила, тешко је рећи да ли ће се на то одлучити нека од преко 20 земаља. САД врше огроман притисак на сваку од њих, али надам се да ће се наћи бар једна латиноамеричка држава која ће пружити Сноудену уточиште. Он је укинуо захтев према Русији зато што је сматрао неприхватљивим услове које му је поставила руска страна.

Пре свега оно што се дешава је велико искушење за многе западне земље које се позиционирају као поборници либерализма, демократије, права и слобода личности. Колико ће они бити спремни да помогну човеку кога гони америчка државна машинерија? Хајде да погледамо како су они заштитили Сноудена. Или је дволичност за коју је он оптужио САД својство и других демократија Европе?

Ирина Циплакова,