Примаков: "Сједињене Државе објавиле ултиматум египатској војсци"

04-07-2013 03:23:39 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Јевгениј Примаков, бивши премијер, министар иностраних послова Руске Федерације у периоду 1996-1999. и стручњак за Блиски исток, дао је ексклузивни интервју за "Глас Русије".

- Не делим раширено уверење да су на почетку "арапског пролећа" влада САД и други западни званичници били одушевљени њим . Чињеница је да је "Арапско пролеће" довело до обарања једног броја ауторитарних режима подржаних од стране САД и њених савезника. Али, као резултат "арапског пролећа", ситуација је почела да се мења.

То се најјасније види у Египту, где се власт нашла у рукама организације "Муслиманско братство". Ова организација није била иницијатор револуционарних промена у земљи. Али, као најорганизованија снага, управо је "Братство" искористило победу над свргнутим режимом.

Дошавши на власт, нови египатски председник Мурси почео је да клизи у правцу изласка из секуларног облика државног уређења. То клизање је било праћено претераним ширењем функција председника и одразило се на погоршање економске ситуације.

Шта говори огромно незадовољство Египћана, које је довело до оставке председника? То што већина Египћана исповеда Ислам не значи да они и подржавају исламизацију државе.

Према извештајима медија, САД покушавају да контролишу кризу, али су скоро цело своје деловање фокусирали само на једну страну - војску. Њој су Американци запретили да ће у случају војног удара зауставити финансијску помоћ - 1,3 милијарде долара на годишњем нивоу.

Претње су упућене у тренутку када је војска објавила да неће ратовати против народа и да тражи мирни излаз из ситуације. Американци су упутили ултиматум египатској војсци у тренутку када многи сматрају да је војска - једина сила која може да спречи крвопролиће.

Познато је да су САД имале контакте са "Муслиманским братством" – о томе је говорила још бивша државна секретарка Хилари Клинтон. Поставља се питање: Да ли је тренутна позиција САД окренута ка томе да подржи демократске тежње Египћана, чији одраз представљају масовни протести против "Муслиманског братства"? Мислим да не.


КАТЕГОРИЈЕ