Русија повећава расходе за војску

04-07-2013 01:26:57 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Док САД и Европа смањују војне издатке, Русија их повећава. У наредне четири године, финансијска средства за одбрамбену индустрију Русије ће расти у просеку за 20% на годишњем нивоу и достићи рекордних 104 милијарде долара у 2016, у односу на 64 милијарде у 2013.

Све у свему, у државни програм наоружања до 2020, Русија ће уложити 770 милијарди долара. О томе на шта ће бити потрошен толики новца, говори војни аналитичар Владислав Шуригин:

- Он ће читав отићи на куповину оружја и опреме које се нису куповале или ако јесу у малим количинама последњих 20 година. Лавовски део ће отићи у развој нових врста оружја. То ће омогућити да се за 50% повећа количина савременог наоружања и опреме, која се у овом тренутку налази у војсци.

Стратешки програм војне модернизације Русије детаљно је разрађен до 2020. На пример, већ у 2014 у земљи ће бити направљен први центар беспилотне авијације, а годину дана касније, овакви центри ће почети са радом у свакој од четири војне области. У 2015, војска би требало да добије нови тенк Т-99, а у 2016 - противавионски ракетни систем С-500. У 2013, оружане снаге ће добити неколико најсавременијих система Панцир-С1. То чудо ПВО може да прати до 20 циљева истовремено. Кренуће се и са серијском производњом пројектила, који нема аналога у свету, а који може да обори не само беспилотне летилице, већ и ловце F22-Раптор. Поред војне опреме, највећи део средстава ће бити утрошен на побољшање услова војних службеника. Тако ће, према плану, у купатилима касарни у наредним годинама бити распоређено скоро 20.000 машина за прање и усисивача. Према речима генерал-мајора Александра Владимирова, држава је у обавези да улаже у развој свог кадра:

- Сада је најважније - да се створи образовни систем за професионалце-официре, који ће бити адекватан потребама модерног ратовања. Најважније је да створимо не ратну машину, већ човека, који може да предузме иницијативу, доноси одлуке, организује извршење те одлуке и одговара за своје резултате. И за то је, такође, потребан новац. Домовина не треба да заборави да је поред тенкова и различите врсте технике најважнији - дух.

Управо, композиција војске - један од горућих проблема Министарства одбране. Уговорце привлаче олакшице, као и плата, која је већа од просечне. За будуће официре, од великог је значаја и могућност добијања вишег војног образовања, а после службе - стручно усавршавање.

Рита Ошун,