Ситуација у Египту је под контролом војних лица

06-07-2013 04:23:52 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Немири у Египту су све јачи. У петак су после традиционалне молитве присталице свргнутог председника Мухамеда Мурсија захтевале његово ослобођење. Мирне масовне демонстрације претвориле су се у крвави бој. Војска је успела да успостави контролу над ситуацијом, али напетост у земљи и даље траје.

У петак су се у Египту одвијале праве уличне битке између противника „Муслиманске браће“ и председника Мухамеда Мурсија и њихових присталица. У употреби су били каменице, пендреци и ножеви. Резултат је – на десетине убијених и на стотине рањених по целој земљи. Најжешћи сукоби су били код зграде Републичке гарде где се вероватно у притвору налази свргнути председник. Војска и полиција су користиле водене топове и сузавце како би прекинуле сукобе. Има података да је понегде коришћено и ватрено оружје, истина, сами војници то негирају. Да би показали своју власт, а такође приморали страсти да утихну египатски војници су тешку војну технику ставили код зграда МИП, телевизијског центра и кључних мостова на Нилу.

Ипак, ситуација у Каиру, Александрији и другим великим градовима који подржавају дејства војске, може се назвати мирном у поређењу с оним што се дешава у провинцијама насељеним Мурсијевим симпатизерима. Говори сарадник Центра за египтолошка истраживања РАН Алексеј Крол. Он се тренутно налази у Египту.

- Ситуација у различитим регионима је дијаметрално супротна. У Каиру су чак и ограде ишаране паролама „Народ и полиција, народ и војска су јединствени!“ На улицама гомиле људи на рукама носе војне официре. Не мислим да ће касније у Каиру доћи до противречности између оних који су се залагали за Мурсијеву оставку и војске. Али, што се тиче крајева Горњег Египта, тамо су врло вероватни сукоби између противника војног преврата и војске. У Ел-Мињију су, на пример, убијена три човека, њихова сахрана се претворила у нове изгреде. Пактично, народ тамо ври.

Тренутно се у Египту формира привремена влада која ће се бавити припремом парламентарних и председничких избора. Генерални секретар УН Бан Ки Мун је позвао Каиро да узме у обзир све велике политичке снаге и заједнице приликом стварања нове власти. Међутим, лидери „Муслиманске браће“ су ухапшени. Оптужени су за подстицање на масовне нереде. Ипак, није могуће игнорисати исламисте приликом формирања владе, јер ће то дати повод за шпекулације против новог руководства Египта, истиче политиколог Виктор Кувалдин.

- Безусловно, треба узети у обзир све снаге, а то значи да сад треба успоставити дијалог с „Муслиманском браћом“. Овде су могуће различите варијанте. Укључујући и то да већи део њихових лидера буде ослобођен. То је питање политичког ценкања: под каквим условима могу да уђу у структуру нове власти. Друга је ствар што постоје принципијелне позиције, које нова власт неће уступити. То је питање исламизације Египта.

Египатска војска је 3. јула одстранила од власти председника, обуставила је важење Устава и наложила је председнику Уставног суда земље Адлију Мансуру да у прелазном периоду врши дужност шефа државе. Сам Мурси је тренутно у притвору.

Наталија Коваљенко,