Не треба се бојати СТО – држава ће заштитити пољопривредне произвођаче

06-07-2013 04:28:18 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/World Trade Organization/cc- |


Већ у току године дана пољопривредни произвођачи Русије морају да живе у условима чланства земље у Светској трговинској организацији. Постојала је велика забринутост да тобоже пољопривредни произвођачи Русије неће издржати конкуренцију, те ће пропасти. Међутим, најгори сценарији за сада се нису оправдали. Русија ради заштите пољопривредних произвођача, који се још нису навикли да раде у условима отвореног тржишта, добила од СТО посебне услове.

Одсада ће државна подршка пољопривредних произвођача бити повећана од 4 млрд долара на девет! Такве повластице кредитовања нема ниједна друга грана, тврди заменик председника комитета Савета Федерације за аграрно-прехрамбену политику и коришћење природе Константин Цибко. Он наводи пример Чељабинске области, индустријског региона у Заураљу.

- Данас, користећи програм Росселхозбанке, користећи могућности федералне подршке, Чељабинска област у изради производа од живине заузима друго или треће место у Русији, те повећава и даље темпо раста: ступа у погон огроман број нових капацитета, активно се развија свињарство.

Међутим, у грани има много проблема. Рецимо, производња млека се смањила за 4 %, број грла стоке за 2 %, али се повећао увоз путера. Према мишлењу председника Националног савеза произвођача млека СОЈУЗМОЛОКО Андреја Даниленка, држава мора да се под хитно умеша и заштити домаће млекаре:

- Читав прехрамбени сегмент у свету, изузев земље, као што је Нови Зеланд, где природно-климатски услови омогућују производњу веома конкурентних по цени коштања производа, подржавају своју пољопривреду. Свуда у свету постоји одређени ниво државне подршке и заштите својих произвођача, који се регулише услед ситуације на тржишту. То су или мере ограничења, или интервенционе мере, или директна финансијска подршка.

Међутим, мора да се призна да смањење млечне производње није знатно. Знатан чинилац, који је утицао на смањење производње, била је суша 2012. године у низу региона Русије. Смањење рентабилности није пропадање, којим су плашили пољопривреднике противници учлањивања Русије у СТО. То су нормалне привремене тешкоће у време прелаза новим условима, сматра сенатор Константин Цибко:

- Свима је јасно, ко преживљава у таквим условима, а ко реално не успева, јер се није модернизовао - није својевремено створио услове или није издржао унутрашњу конкуренцију. Стално говоримо о нашем тржишту: оно се отвара за стране произвођаче, али омогућује и нашим произвођачима да изађу на друга тржишта.

Русија се не боји конкуренције. Она је уверена, да не само неће уступити положаје на унутрашњем тржишту, већ и заузети део светског тржишта у области живинарства, сточарства и тврдих сорти пшенице.

Рита Ошун,