Едвард Сноуден човек без пасоша

07-07-2013 11:32:07 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Судбина човека, који је раскринкао тајне америчких обавештајних ресора, Едварда Сноудена и даље није одређена. Две недеље се избеглица ЦИА налазио у транзитној зони московског аеродрома Шереметјево, покушавајући да добије азил у некој земљи, те из сићушне собе капсулног хотела ширио трансконтиненталне скандале.

Едварду Сноудену је дојадило да се налази у затвореном простору. Почетком недеље је он послао упите о пружању азила у двадесетак земаља. Председник Русије Владимир Путин један од првих се позитивно одазвао на молбу, али је ставио Сноудену услов.

- Ако пожели да остане овде, постоји услов: он мора да обустави свој рад, усмерен на то да би шкодио нашим америчким партнерима, мада је чудно, што се то чује од мене. Међутим, с обзиром на то, што се он (Сноуден) осећа заштитником права и борцем за људска права, он, судећи по свему, не намерава да обустави тај рад. Зато он мора да изабере за себе одговарајућу земљу и пређе тамо.

И Сноуден сматра да Русија није најбоља за њега варијанта, те је наставио тражење азила.

У међувремену се у Москви одржавао Форум земаља-извозника гаса. Међу учесницима су били лидери Ирана, Венесуеле, Боливије, који нису сервилни према САД-у. Када су новинари замолили за коментар у вези са ситуацијом око Сноудена, председник Боливије Ево Моралес је изјавио да је спреман да размотри молбу Американца. Тај одговор замало га није коштао живота. Када је председник Боливије отишао из Москве, и то са аеродрома Внуково, а не Шереметјево, где се налази Сноуден, неочекивано су Француска и Португалија забранили му да користи њихов ваздушни простор, а Шпанија је повукла дозволу да слети на Канарским острвима ради пуњења авиона горивом. Власти тих земаља су претпоставиле да је у председничком авиону могао да се илегално налази одбегли амерички шпијун. Између осталог, он је показао Европљанима, како њихов савезник и партнер по НАТО-у САД тајно прати грађане ЕУ и прислушкује телефонске разговоре лидера ЕУ. На тој позадини земље ЕУ су затвориле своје небо за човека, који је теоретски могао да помогне Сноудену, - негодује посланик Француске у Европарламенту Брино Голниш.

- Нажалост, став наше владе према САД-у је став сервилности. Једино реаговање на информације о прислушкивању је молба Франуцуске да се одложе за две недеље преговори о слободној трговини. Ошамућен сам стањем зависности, у којем се налазимо према САД-у. Тим пре ме ошамућује, што је Француска забранила лет над територијом своје земље авиону боливијског председника Моралеса. Налазим да је то за моју земљу право бешчашће.

Ванредно слетање је Моралесу пружио Беч. Гостољубивост Аустријанаца председник Боливије је морао да користи више од 12 сати – док аустријски представник није посетио председнички авион, те је убедио Мадрид да илегалних путника тамо нема. Затим су европске земље морале да објашњавају инцидент с авионом председника Боливије. Предузете мере су биле реаговање на саопштење да се Сноуден тачно налази у авиону, објаснио је у петак шеф МИП Шпаније Хосе Мануел Гарсија-Маргаљо. Он је одбио да прецизира ко је пружио такве податке. На питање да ли је Шпанија добила информације од САД, Гарсија-Маргаљо је одговорио да је то тајна истраге.

За америчке специјалне ресоре је инцидент с авионом Моралеса је још један фијаско, истиче политиколог Сергеј Михејев.

- То је фијаско и америчких специјалних ресора, и читавог система управљања, и иначе читаве америчке спољне политике. Они су бесни. Сноуден им је потребан да би организовали демонстрациони процес, да не би се други усудили за тако нешто. Не успевају, зато почињу да греше. Тај случај је још једна грешка. Сноуден није био у авиону. Они су се још једном обрукали пред читавим светом.

Латиноамеричке земље су ради солидарности с Моралемом бурно реаговале на тај случај. Оне су затражиле од Генералног секретара УН Бан Ки Муна да пружи оцену тог инцидента.

У међувремену Едвард Сноуден шаље у различите земље упите о пружању му азила. Када све буде усклађено, ништа неће сметати Сноудену да напусти Шереметјево, сматра адвокат Јанис Јукша.

- Он има пасош, друга је ствар, што он не важи. Међутим, то је документ, који га легитимише, односно, потвђује његову личност. Дакле, упоређење са фотографијом и другим подацима може да потврди да је то он. Иначе, пружајући азил избеглицама, многе земље то чине без икаквих докумената. Сноуден има много правних докумената. Статус му је необичан, јер поништивши пасош, САД ипак не могу да му одузму држављанство. Дакле, он је држављанин те земље. Међутим, не жели да се тамо врати. Налазећи се у транзитној зони, Сноуден фактички није ушао на територију неке земље.

Сада су принципијелни пристанак да приме Сноудена су дале Венесуела и Никарагва.

Бивши припадник ЦИА Едвард Сноуден је бежао у Хонгконг у мају, после тога је објавио информације о тајним операцијама специјалних ресора САД у праћењу на Интернету грађана читавог света. Касније се сазнало да су амерички специјални ресори прислушкивали 38 страних амбасада и допломатских мисија, укључујући своје савезнике по НАТО-у. 23. јуна је Сноуден стигао у Москву. САД инсистирају на његовој екстрадицији.

Наталија Коваљенко,