Рат ће се проширити далеко ван простора Блиског Истока

07-07-2013 11:36:18 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Светску јавност је потресао шокантни видео снимак, који се нашао у мрежи. Радикални исламисти из сиријске опозиције свирепо убијају католичког свештеника Франсоа Мурада и још два хришћанина.

На снимцима се добро види како устаници секу главе уз узвике „Алаху ахбар!“, док окупљена „публика“, у којој су и деца, посматрају овај догађај, а појединци чак снимају чин извршења казне на мобилне. Како јавља информативна агенција Ватикана, нападачи су заузели манастир, у којем су живеле њихове жртве.

Ово убиство је наредни доказ прогона хришћана на Блиском истоку, конкретно у Сирији, изјавио је за „Глас Русије“ познати шпански ватиканиста, директор католичког часописа „Religin Digital“ Хосе Мануэл Видал.

- Нема сумње да се на хришћане у Сирији врши притисак, а са почетком грађанског рата њихов положај се још више погоршао. Чињеница је да је извршено убиство, то су потврдили представници фрањевачког реда и непосредно Ватикан.

Хосе Мануел Видал изнео је своју забринутост поводом масовног егзодуса хришћана из Сирије, уосталом и другог становништва ове земље. Разлог је у ескалацији конфликта у земљи и могућности доласка на власт радикалних исламиста, уколико падне режим Башара Асада.

- Уколико исламисти дођу на власт, тамо једноставно поклати хришћане. Ватикан то добро зна. Папа Фрања је више пута позивао сукобљене стране да зауставе крвопролиће и да започну преговоре. Осим тога он је задужио низ високопостављених католика, међу којима и представнике Апостолске нунцијатуре у Дамаску, да покушају да утичу на ток конфликта.

Са своје стране, председник шпанске Асоцијације жртава тероризма (ACVOT) Хосе Варгас изјавио је за „Глас Русије“, да је неопходан хитан прекид насиља у Сирији, које већ прети међународној безбедности.

- Веома сам забринут чињеницом да већину сиријских устаника чине радикални исламисти, прави екстремисти, и њихов начин мишљења је је типичан за озлоглашене терористе. Уколико светска заједница на озбиљан начин не буде изнела забринутост у вези ситуације у овој земљи, тамо никада неће бити мира, и према томе, рат ће се проширити далеко ван простора Блиског истока.

Виктор Чебурашкин,