Покрет Тамарод: револуција у Египту неће бити „украдена“

07-07-2013 11:39:15 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Један од главних хероја египатске „револуције 3. јула“ постали су млади „бунтовници“ – активисти општенационалне омладинске кампање Тамарод („бунтовник“). Почев од 30. јуна управо они су преузели основни део организације вишемилионских протестних маршева против политике Муслиманске браће и за оставку Мухамеда Мурси.

Претходно су током две недеље прикупљали по целој земљи потписе са апелом да Мурси поднесе оставку. Њихов циљ је био да прикупе 15 милиона потписа и тиме знатно премаше број гласова, које је на председничким изборима прошле године добио Мурси. Том приликом је кандидат од Муслиманске браће добио 13 милиона гласова, и победио са веома незнатном разликом. Како је уочи почетка маршева протеста изјавило руководство Тамарод, за оставку Мурсија било је прикупљено преко 22 милиона потписа Египћана, и то је допунски ојачало убеђеност учесника покрета у исправности њихових циљева и снагу.

Резултат је познат. Наизглед несаломива власт Муслиманске браће је срушена за три дана мирних маршева. Египатски Тамарод је миран, образован, и притом сигуран у своју снагу и непоколебљив, и постигао је све, што је желео.

О даљим плановима „бунтовника“ „Гласу Русије“ је испричала члан Централног савета, представник за штампу Тамарод, Мај Вахба.

- У почетку нисмо имали за циљ стварање неке стабилне организације. То је била кампања са потпуно конкретним задатком – да се изнесе општенародно неповерење председнику Мухамеду Мурсију. Задатак смо извршили. Период владавине „Браће“ се завршио, надам се заувек. То смо урадили. Још увек ми је тешко поверовати у то. Иако се никада раније нисам тиме бавила, веровала сам у то са великим жаром, и своју убеђеност сам желела да пренесем другима. Ми смо успели да савладамо овај пут, али људи заиста не желе сада да се разиђу. Ове две недеље су нас веома ујединиле. Мислим да ћемо сада формирати свој стални друштвени покрет, који ће утицати на политику власти.

Ми не тежимо власти или положајима. Имали смо само један циљ, и постигли смо га. Али желимо бити сигурни, да ће наша будућа држава бити заснована на поштеним и транспарентним институцијама власти, који неће бити оптерећени корупцијом и протекцијом. А тренутно посматрамо шта се догађа. Привремени председник већ постоји, дао је заклетву. Сада се именује председник владе.

Сада многи говоре о Мохамеду ел Барадеи. Који је Ваш однос према овој кандидатури

- Сматрамо да није ствар у конкретним личностима и ми никога никоме не намећемо. Основно је да постоји функционална влада професионалаца, „технократа“. У целини да то буду људи, који знају свој посао. Мора такође да постоји Савет националне одбране, који би на неких 70% био састављен од војних лица, али да буду заступљени и цивилни представници. Овај савет ће бити одговоран за питања националне безбедности и истовремено ће обезбеђивати транспарентну везу између војске, власти и друштва. Сви државни механизми морају бити транспарентни, а не као у ранија времена. И ми ћемо то пратити, по потреби – реаговати.

Како ће одреаговати Муслиманска браћа на сва дешавања? Да ли ће одговорити насиљем?

- Мислим да тога неће бити. Посебно након што је војска оштро упозорила „Браћу“ и друге исламисте о неминовним казнама за сличну активност. Присталице бившег председника тренутно се понашају суздржано. Они виде, да су у овој ситуацији војска и народ јединствени. Уколико не би било таквог јединства, исламисти би одмах одговорили насиљем.

Да ли Вас плаши понављање догађаја након револуције 25. јануара 2011. године и да ће револуција поново бити „украдена“?

- Ова се грешка неће поновити, нећемо допустити. Управо је Тамарод понудио своју шему за прелазни период свим политичким снагама и сви су је одобрили. Сматрамо, да сада народ зна, ко жели Египту добро, а ко се труди искључиво из личног интереса.Желим да кажем, да се поносим Египтом и Египћанима. Египат је земља старе цивилизације, и ми смо нашу револуцију спровели на цивилизован начин. 30. јуни ће остати забележен у историји као дан наше велике револуције.

Амру Оман,


КАТЕГОРИЈЕ