Извозници гаса размотриће ситуацију на тржишту у Москви

01-07-2013 11:49:08 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Други самит шефова држава учесница Форума земаља извозница гаса отворен је у понедељак у Москви. У Русију су допутовали представници 12 земаља чланица организације која конролише 70% светских резерви плавог горива. Међу високим гостима самита су лидери Венецуеле, Боливије, Ирана, Либије и Ирака. Са њима је руски председник Владимир Путин планирао билатералне састанке другог дана рада смита.

Према статуту организације, њен циљ је заштита права чланова на њихове резерве гаса и могућности самосталног планирања и осигурања развоја гасне индустрије. Испуњење поледњег задатка сада се управо налази под знаком питања. Званични представнк Гаспрома Сергеј Купријанов је саопштио уочи самита да ће основна тема бити регулисање доступа на тржиште. У последње време компанији је све теже да ради у Европи, где су се доследно уводила правила игре која оштећују интересе испоручиоца. то је и захтев да се осигура достпу својим гасоводима за трећа лица, и просто притисак у циљу смањења цена. Тако да се актуални самит одржава управо на време, говори водећи експерт Савеза нафтних и гасних индустријалаца Русије Рустам Танакајев.

- Ситуација на тржишту гаса сада није повољна за испоручиоце. Понуда гаса много премашује потражњу. У тој ситуацији, наравно, испоручиоци гаса треба да координирају своје напоре и да се уједин екако би се ова координација реализовала. Зато овакав сусрет и решења која ће бити неусмињов обавезујућа за све испоручиоце гаса неопходна су.

Општи став земаља чланица Форума већ је означио генерални секретар организације Леонид Бохановски. По његовим речима, учесници самита се и даље придржавају потребе да се цене гаса везују за корпу нафтних деривата и склапања дугорочних уговора за испоруку. Сада све више потрошача како би извукло тренутну корист, инсистира на томе да се оријентише на цене спот тржишта, које могу много да се колебају. Осим тога, многи покушавају да ревидирају већ постојеће уговоре, од чијег испуњења са једне стране зависи стабилност испорука, а са друге инвестициони планови испоручилаца. Одговарајуће аргументе и покушавају да представе својим партнерима учесници Форума. И они ће користити методе убеђивања, а не притисака, говори директор Института за енергетику и финансије Владимир Фејгин.

- Редовни рад се води у организацији на три различита нивоа – постoје комитети, постоје радне групе. Задатак самита је да је уопште и подигну на политички ниво. Методе рада Форума земаља извозница гаса ипак се веома разликују од ОПЕК-а. Ако је у ОПЕК-у главно усаглашавање ређења о квотама, у гасној индустрији то није прихватљиво. Значи треба тражити друге облике. Ово су форме координације, усаглашеног понашања, сарадње на конкретним пројектима и слично.

Усаглашени и аргументовани поглед на стање ствари на гасном тржишту биће одражен у декларацији која ће бити усвојена о раду Форума. Ове године Русија има одличну могућност да представи своје тезе потрошачима – документ ће бити представљен учесницима самита Велике двадесеторице у Санкт-Петербургу.

Леонид Грујанов,