Естонију тресу цене струје

07-07-2013 11:50:46 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Неслану шалу припредило је становницима балтичких република слободно европско тржиште електричне енергије. Власти Естоније разматрају узроке наглог скока цена, које је било фиксирано у републици крајем јуна.

Цене струје у Естонији одређују се односм понуде и потражње на енергетској берзи северних земаља Европе NordPoolSpot. На Балтику сматрају је гарнтом енергетске независности у односу на Русију. Али прошле недеље био је фискиран апсолутни рекорд цена – мегават-сат је достизао на берзи и двеста евра. 26. јуна скоро 104 евра или отприлике три пута више у односу на просечне мајске цене. Таква динамика је у републици изазвала велики одјек – разлоге је решило да размотри министарство економије земље. Између осталог оштре изјаве су се чуле на рачун суседа – Литваније и Летоније, које су у систем јединственог тржишта ступиле недавно, а своје капацитете берзи још нису понудиле. Сама Естонија је постала део слободног енергетског тржишта од почетка године. У пракси то значи да су национални продавци изашли ван естонских граница и почели да дају електричну енергију страним земљама. А потрошачи су добили могућност да одаберу од кога од око десет продаваца да купују струју и по којој тарифи – фиксираној или берзанској. Али уједно купци су постали у већој мери подложни тржишним ризицима.

На берзи такође указују да су цене скочиле због читавог низа фактора, између осталог сезонских, као што је ниски ниво воде у рекама на којима су хидроцентрале, или ремонтни радови на централама. Једноставно се тако подударило да су се сви ти фактори појавили управо сада. Говори руководилац одељења за продају Nord Pool Spot Хандо Сутер.

- Цена на слободном тржишту се регулише односом понуде и потражње и заиста у извесном тренутку због ниског нивоа понуде цена је скочила на 200 евра за мегават-сат. То је везано са дефицитом струје у Летонији и Литванији, са ремонтним радовима на естонским централама и недовољним капацитетом кабла Естлинк-1 који спаја земље Балтика и Скандинавије.

Али очигледно је да слична објашњења не одговарају естонским властима. Оне на пример желе да утврде да ли се довољно чини како би се искључила могућност манипулација ценама на берзи. У међувремену независни експерти указују на несавршеност система у целини. Говори ректор естонског Економског института и управљања Ханон Барабанер.

- Код нас је формирано тржиште на којем се координишу дејства продаваца, али никако нису заступљени интереси купаца. Потребни су експертски закључци. Имао сам прилике да једном у Америци видим како се цена струје одређивала у неким државама. Тамо су обавезно били присутни представници потрошача. А сада потрошачка страна практично никако није заступљена.

Док експерти очекују пад цена, како се ниво воде у рекама пење, тако ће се поново пуштати балтичке централе заустављене због ремонта. Такође је планирано пуштање у рад енергетског кабла Естлинк-2 из Финске у Естонију. Скептици већ тврде да је република једноставно пожурила да изађе на слободно тржиште да би осигурала ценовну стабилност, она једноставно има недовољно техничких могућности. У сваком случају потрошачи морају да плаћају за политичке одлуке – од почетка године цене струје у Естонији су скочиле више од 20%.

Леонид Грујанов,