Гасно питање и гасни одговор

02-07-2013 11:53:04 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин формулисао је кључне задатке земаља извозница гаса. Међу њима је израда солидарног става по питањима формирања цена гаса, услови за смањење претерене произвољности цена, као и транспарентност у читавој грани. Управо испуњење ових здатака доприносиће развоју инфраструктуре за транспорт гаса и повећању поузданости испорука, подвукао је он на самиту земаља извозница гаса у Москви.

Пре нешто мање од пет година у Москви су представници 11 земаља чланица потписали статут о формирању форума. За то време форум се претворио од неформалне дискусионе палтформе у праву међународну организацију, и чак је почео да испробава титулу „неформални ОПЕК“. У крајњој линији на други гасни форум у Москву допутовало је неколико председника одједном. Међу њима председници Боловије, Венецуеле, Ирана и Екваторијалне Гвинеје, као и председник Савета нација Алжира, премијери Либије и Ирака (ова земља на форуму има статус посматрача). О значају самита и земаља извозница гаса говорио је у свом иступању и Владимир Путин.

- Сама потражња за природним гасом у свету расте интензивније него потражња за нафтом и другим ресурсима. По прогнозама међународне енгетске агенције, у периоду до 2018. године сваке године потражња на плаво гориво ће расти више него за 16% и дистићи ће 4 трилиона кубних метара. то су и велике могућности и озбиљна одговорност, пошто управо у нашим земљама концентрисано је две трећине – 65% светских резерви гаса. Ми осигуравамо половину глобалног извоза гаса. Наш приоритетни задатак је да осигурамо стабилност испорука на светско тржиште у дугорочној перспективи.

Без обзира на тако веселе перспективе, проблема извозници гаса имају више него довољно. У првом реду од стране ЕУ који инсистира на реформисању енергетског тржишта по принципима трећег енергетског пакета, што подразумева поделу бизниса продаје и транспорта енергената. А то, како сматра Владимир Путин, води ка очигледној дискриминацији испоручилаца природног гаса. И излаз из ове ситуције је један, подвукао је председник РФ:

- У овим условима кључни значај стиче солидарност земаља извозника, сурпотстављање неоправданом притиску, одбрана интереса произвођача и испоручилаца гаса на спољна тржишта, што је ефикасније чинити заједно. Ми желимо да се наши интереси праведно уважавају.

Руски председник је такође изјавио да одустајање од базичних принципа дугорочних уговора за гас поткопава енергетску безбедност земаља купаца, пошто проводници такве политике не схватају да одустајање од базичних принципа не само да ће нанети удар произвођачима гаса, већ ће поткопати и енергетску безбедност самих земаља купаца.

Како би подржале земље испоручиоце гаса, учеснции Другог гасног самита су усвојили Московску декларацију. У њој су потврдили своје право да располажу сопственим ресурсима, као и признали све већи значај природног гаса као еколошки повољног ресурса. Они су изјавили да су одлучни да јачају сарадњу земаља извозница гаса и координирају напоре у заштити њихових интереса, као и да чувају принципе међународне трговине, укључујући поделу ризика.

Светлана Андрејева,