Извозници гаса намеравају да бране своје интересе

04-07-2013 11:58:01 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Земље извознице природног гаса намеравају да разраде механзам превентивне заштите од разних ограничења, укључујући трећи енергетски пакет ЕУ. На то је позвао Владимир Путин у свом излагању на другом самиту Форума земаља извозница гаса (ФЗИГ).

Говрећи на самиту, председник Русије је предложио да се размотре напори на заштити интереса испоручилаца плавог горива. Шеф државе још једном је критиковао услове трећег енергетског пакета ЕУ, као и жељу европљана да одустану од дугорочних уговора и да одвоје цене гаса од нафтних котација. Трећи енергетски пакет је био усвојен 2009. године. Документ забрањује комапнијама које ваде гас да истовремено поседују транспортне и диструбутивне мреже. Овај услов је већ више пута стварао сметње у раду Гасрпома на европском тржишту. Како сматра директор Института за националну енергетику Сергеј Правосудов.

- Чувена прича са гасоводом OPAL, који су изградили, али по нормама трећег енергетског пакета он може да се испуни само на половину. Нема ко га да попуни. То брине не само Гаспром, већ и европске компаније које такође поседују овај гасовод и уложиле су у њега новац.

Ограничења трећег енергетског пакета не сметају само Русији, већ и другим учесницама ФЗИГ. Правила игре која сада с правом великог потрошача оспорава Европа, било да су то дугорочни уговори или услови узми или плати, осигуравају исплативост гасне индустрије која захтева много капитала, са њеним дуготрајним инвестиционим циклусима. Одучивати се на озбиљне уступке, још у условима повећане потражње за гасом, двоструко је неповољно за све извознике. Уз то везивање конкретних цена гаса за слободни тржиште, као што то хоће ЕУ, може у перспективи да учини гориво за Европу само скупље, сматрају експерти. Начелник одељења за аналитичка истраживања компаније УНИВЕР Капитал Дмитриј Александров сматра да је тврдоглавост ЕУ везана за кратковидост и жељу да се стекне тренутна корист.

- Зато што они виде одређене перспективе увећања продаје природног гаса и желе да добију ресурс по нижој цени. Ово је тржишна и сасвим комерцијална идеологија.

Ипак везивање за спот цене шкоди стабилности глобалног енергетског тржишта. То схватају и Русија са њеним планираном гасним пројектима вредним милијарде, и други извозници горива. за сада једини начин да се заобиђу ограничења енергетског пакета јесте давање руским пројектима статуса трансевропских гасовода, као што је било у случају Северног тока. Али такав статус Европа не жури да пружи. Између осталог, почетак је већ означен, истиче Дмитриј Александров.

- Сада постоје неки помаци – за један пројекат, Северни ток, проблем ће тачно бити решен. За гасоводе OPAL и NEL проблем још остје, као и за Јужни ток.

Шансу да се договори о укидању Трећег енергетског пакета Русија има. Због кризе ЕУ је смањила трошкове за скупи програм алтернативне енергетике. А природни гас и даље остаје еколошки начистији и најефикаснији вид горива. Уз то јефтинији него гас из шркиљаца. И у условима строге штедње европљани тешко да ће одустати од руског гаса, макар у замену за чувену енергетску независност.

Татјана Голованова,