Налазите се на страници > Почетна > Економија > Застој на путу ка ЕУ

Застој на путу ка ЕУ

07-07-2013 11:02:31 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/fdecomite/cc-by/ vostok.rs |


Хрватска још није успела ни поштено да постане пуноправна чланица ЕУ, а на пограничном пункту са стране Србије, формирао се застој теретних камиона. Медији јављају да је дужина овог застоја износила 15км. Новонасталу ситуацију, за „Глас Русије“ коментарише србски економиста, члан Српске радикалне странке, Дејан Мировић:

- То је само први знак али тај знак показује шта ће се даље дешавати. Хрватска је просто изгубила своју самосталност. Сигурно знате да је Хрватска морала да угаси своју бродоградњу и сва своја бродоградилишта угаси пре уласка у ЕУ или да их прода, тамо има банке у страном власништву, и сада ће још више морати да урожава своју главну привредну грану, а то је туризам. Према томе ово што се дешава на граници показује да ће њима бити још теже да продају своје производе на једино тржиште где она има велику шансу, а то је Србија, Босна и Херцеговина и земље у региону. Видите да је Хрватска увела визе и за руске туристе, а то неће донети ништа осим дефицита у буџету.

Они су неспремни. Бирократски, војно-полицијски и царински апарат немају капацитете да улазе у ЕУ јер је управо ЕУ све више и више тражила од Хрватске да се задужује, да отпушта раднике из јавног сектора и запослене. То је логична последица да када ви угрожавате државни апарат само тражећи некако пуштење из јавног сектора, мањи број полицајаца, мањи број чиновника ради буџета који би био оријентисан за исплаћање спољног дуга. Логично да не можете да тако високе стандарде, као што ЕУ захтева од Источне Европе да испуните. И то што се дешава на граници је последица тога што је ЕУ правила у Хрватској већ десет година. Па они могу да узму неке кредите од ЕУ да то привремено поправе, али негде на другом делу државног апарата ће се десити слично. Да ли ће то бити у лукама, да ли ће то бити распад њихове авиокомпаније, ја сад могу само да нагађем. Једноставно Хрватска није спремна за тако високе нереалне стандарде које поставља Западна Европа. Она ће само имати неку улогу чак ни другоразредне, већ трећеразредне чланице ЕУ. А после тога, ако кроз 10-12 година Србија уђе у ЕУ, наравно без Косова, као што траже из Брисела, она ће бити нова врста чланица, и то већ четвороразредна. Према томе мислим да улазак Хрватске у ЕУ ће донети само још више лоших економслих последица.


Видимо да Дејан Мировић није оптимиста и сматра да су мале шансе да ће се ситуација поправити у скорије време. Тим пре, ако узмемо у обзир тешку финансијску кризу у којој се налази сама ЕУ. Та иста криза је многе чланице ЕУ већ довела у незавидан положај- сетимо се у том смислу Грчке...

Григориј Соколов,