Политичка криза у Португалији удара по финансијама

07-07-2013 12:06:12 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/fotografar/cc-by-sa 3.0/ vo |


Политичка криза у Португалији представља опасност по њен финансијски систем. Ово је изјавио шеф Европске комисије Жозе Мануел Барозу. Његове речи потврђују подаци с тржишта: португалске банке су у среду постале лидери пада. А рентабилност десетогодишњих државних облигација Португала је први пут за пола године премашила показатељ од 8%.

Тржиште је негативно реаговало на вести о оставкама министара финансија и иностраних послова Португала. Због магловите будућности Португала, његове хартије представљају још већи ризик, што је изазвало пораст рентабилности десетогодишњих облигација. Главни индекс Лисабонске берзе PSI-20 пао је за скоро 7%, што представља највећи пад од октобра 2008. године. Како истиче начелник оделења за аналитику групе компанија „Форекс Клуб“ Андреј Диргин:

- Свака политичка нестабилност може – заједно с другим негативним факторима – да појача продају на европском тржишту фондова. Природно је да су инвеститори сад опрезни. Сваки фактор нестабилности може довести до повлачења инвеститора, пре свега из португалске активе високог ризика. Ради се о тржишту акција. Све говори о томе да је Португалији све теже да привуче средства. Ситуација се овде неће мењати у скорије време.

Тешкоће у земљи су почеле пре званичне оставке министара. Непопуларне мере буџетске економије изазвале су много питања код становништва. Стални притисак први није издржао министар финансија земље Виктор Гаспар који је подржавао строги програм штедње како би Лисабон испунио обавезе према међународним повериоцима. Приликом одласка је изјавио да влада није у стању да обезбеди спровођење ових мера. Подржао га је министар иностраних послова Паулу Порташ. Лидер конзервативне Народне партије која обезбеђује стабилност у португалском парламенту такође је напустио своју дужност. Управо у расколу парламента се крије главна опасност политичке кризе у Лисабону. Међутим, сценарио превремених избора је мало вероватан, превише је учињено како би се све реформе оставиле на пола пута, сматра главни економиста за Русију и ЗНД Bank of America Merrill Lynch Владимир Осаковски.

- Све стране које су увучене у кризу на овај или онај начин су заинтересоване да не дозволе ескалацију ове кризе у политичку кризу великих размера, нове изборе и тако даље. Највероватније је да ће бити постигнуто неко компромисно решење. Вероватно неће бити превремених избора.

Шеф владе Педру Пасуш Куељо је већ изјавио да не намерава да оде, без обзира на захтеве опозиције да се организују превремени избори. Португал се придржава препорука својих поверилаца строже од свих осталих европских земаља које су замолиле за помоћ. Лисабон је успео чак да постигне известан успех, констатују у ЕЦБ. Међутим, засад финансијски показатељи Португала нису баш најбољи. Прошле године БДП је пао преко 3 процента, ове године ће се домаћи бруто приход смањити за још два-три процента. Незнатан економски бољитак у Португалу по оптимистичком сценарију ММФ може почети тек следеће године. А засад се повећава само ниво незапослености – од 15 до 17 процената и државни дуг, који ће следеће године износити већ 123 процента БДП. Све говори о томе да се не види резултат од помоћи поверилаца, уверен је Андреј Диргин.

- Нажалост, пакет прворазредних мера, усмерених на помоћ економији Грчке и Португала се већ сад сматра прилично неуспешним. Зато се може говорити о томе да ће бити потребне друге, радикалније мере. Пре свега, биће речи о докапитализацији португалског финансијског сектора. О рестуктуризацији португалског дуга се више не говори, зато што је све већ одавно урађено.

Аналитичари нагађају да ли ће португалски проблеми пољуљати финансијска тржишта целе еврозоне. Једни Португалију називају „црним лабудом“ по аналогији с Грчком. Други тврде да су инвеститори одавно осигурали своје ризике португалским хартијама. ЕЦБ откупљује европске државне облигације, укључујући португалске хартије и сад постепено смањује обим откупа. Питање је да ли ће Европа бити спремна да помаже Португалу. Помоћ може бити одбијена због главног повериоца Европе – Немачке. Уочи избора за бундестаг Ангела Меркел има добре изгледе за победу. Ако подржи Португалију ризикује да изгуби део гласова Немаца. Ипак, бирајући између Грчке која не тежи ка штедњи и Португалије која је стегла све каишеве, ЕУ ће приликом пружања помоћи дати предност ономе ко више слуша њене савете.

Татјана Голованова,