Шта не сме да се ради у Русији

07-07-2013 12:34:24 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Приликом комуницирања странаца са руским грађанима једна од омиљених тема културне размене често постаје разматрање предзнака и сујеверја. Шта не сме да се ради у Русији да се не навуче беда на врат?

Као не баш превише сујеверан човек, не бих хтела да пуним читаоцима главе свакаквим предзнацима. Али случај је решио све. Некако после јаког пљуска заједно са својим пријатељима Италијанима и Французима дошли смо код мене кући, где сам на несрећу отворила кишобран да га добро осушим. Сви су скочили да га затварају. Тако см први пут сазнала да отворени кишобран у просторији у Европи слути на несрећу. Реч по реч, и морала сам да изнесем наше руске забране. А затим је мистик и астролог Владислав Облонски објаснио за Глас Русије одакле ови предзнаци и сујеверја.

1. Као прво, не сме се ништа предавати преко прага. Ова сви знају од детињства, али зашто је то забрањено није сасвим јасно. Владислав Облонски каже:

- Прво је у Русији било уобичајено да се прах предака чува под прагом. Значи, то је место које је требало што је могуће мање узнемиравати. Зато су праг увек прескакали, никада нису седели на њему и никада нису ништа додавали преко њега. Праг је такође сматран сојеврсном границом између светова, уточиште бесова. Зато су се трудили да га пролазе што брже и да се никада не задржавају на њему.

У своје име да додам да моји родитељи и сви познаници поштују ову забрану и никада ништа не додају преко прага, већ га прескачу какоби нешто узели или дали.

2. Не треба се враћати назад са пола пута. А ако си се већ вратио, треба обавезно да погледаш у огледало три пута преко левог рамена, иначе на путу може да те сустигне несрећа.

Владислав Облонски коментарише:

- Ма како било парадоксално, али ово сујеверје има везе са првим. Сматра се да ако се човек врати назад не достигавши циљ, његове животне снаге ће бити ослабљене, а на прагу (сетимо се да је он уточиште демонских снага), ухватиће га бесови. Сада друго питање: зашто треба пголедати у огледало три пута преко левог рамена? Огледало је као што се зна граница светова. По традицији се сматра да сваки човек има анђела чувара, он стоји иза вашег десног рамена, и демона искуситеља који стоји иза левог. Ако ми гледамо у огледало преко левог рамена три пута (три је свети број у хришћанству), ми неутралиштемо негативно дејство злих сила.

3. Ноћу не треба избацивати ђубре. Одакле потиче дата забрана не зна се. Зато је веома воле руски мушкарци. Јер то је одличан изговор да не износе ђубре када се увече вратите са посла.

4. Пре него што кренеш на дуг пут треба да седнеш. У нашој породици то је такође давнашња традиција. Када неко одлази, пред сам излазак сви укућани треба да седну на десетак секунди, затим да се подигну и да кажу „С Богом“, и тек тада мирно могу да се напусте родни зидови. Мене је то увек забављало како се код нас Руса дивно слажу православље и пагански обреди, јер обичај да се седне пред пут управо је из тих времена.

Владислав Облонски потврђује:

- Ово сујеверје је чисто паганско. У његовој основи лежи нежеља домаћих духова да пуштају човека из куће у страшни и опасни спољни свет, а када седнемо ми као да преваримо кућног духа, као да нигде не планирамо да идемо.

5. Не сме се звиждати у кући. Љубитељи да звижде с поводом и без њега врло су тужни када сазнају да се у Русији то не ради у кући. Сматра се да ако звиждиш у кући, неће бити пара. Нико у то не верује, али из неког разлога сви странци када чују за то веровање престају да звижде.

Веровати у сујеверја или не ствар је сваког понаособ. Наравно, боље је не веровати. Ја нисам сујеверна. Али за сваки случај гледам у огледало ао морам да се враћам по нешто кући, седам пред пут и никада не износим ђубре после заласка сунца.

Аљона Ракитина,