Маршрутом бајкалских пионира-истраживача

07-07-2013 12:48:54 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Пре 370 година било је откривено језеро Бајкал. Први га је описао и унео у карту руски козак Курбат Иванов. У биографији пионира до данас је доста празних места. У трагање за подацима о овом путнику у Сибир је кренула експедиција истраживача из неколико руских градова.

Бајкал је најдубље и једно од највећих по површини језера на свету. Оно је било откривено не тако давно, у јулу 1643. године. На московском престолу тада је био Алексеј Михајлович, други цар из династије Романових, отац будућег цара Петра Првог. У то време руски козаци су се кретали на исток, на своју одговорност освајали неизстражене просторе Сибира. Одред Курбата Иванова од 74 тобољска козака стигао је до горњег тока реке Лене, а затим је по њеним притокама избио на Бајкал. Ради наставка путовања по језеру које је по својим размерама више личило на море, били су изграђени јаки бродови. Наравно, разједињена племене Евенка и Бурјата, које су тада називали Тунгузима, знала су то језеро, подсећа водећи научни сарадник Института за руску историју Николај Никитин.

- Али сматра се открићем оно што је постало благо не само локалних становника, већ и читавог цивилизованог света. Подаци о овом језеру ускоро су се појавили у руским документима, на руским картама. А затим на западноевропским картама.

О самом Курбату Иванову не зна се много. Осим карте Бајкала он је саставио још неколико географских описа региона Сибира. Затим је стао на чело поморске експедиције ка обалама Чукотке. За заслуге је добио племићки чин. О месту где је рођен и многим другим детаљима из биографије за сада нема веродостојних података. У потрагу из Москве, Владивостока и Сиктивкара на џиповима ка Бајкалу је кренула група истраживача. Како је рекао организатор експедиције, московски новинар Александар Орлов,

- Путујемо по оним пределима преко којих су сибирски пионири избијали на нове хоризноте. Размишљаћемо како је протицало путовање заједно са људима који се занимају за овај крај, проучавају његову историју. Посетићемо све музеје. Желимо да сазнамо што је могуће више о открићу Бајкала.

Експедиција је направљена по принципу историјског моделовања. Пролазећи маршрутама Иванова истраживачи се надају да ће реконструисати тачну карту његовог похода и утврдити нове чињенице у биографији пионира. Крајем јула све групе ће се састати на бајкалском острву Ољхон. У москоковској посади је сниматељ. Тако да ће све занимљиве епизоде са путовања бити представљене у документарном филму посвећеном Курбату Иванову.

Михаил Аристов,