Хитлера је пред битку за Курск заболео стомак

07-07-2013 01:00:36 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |

Битка са 1200 тенкова


Пре 70 година, у ноћи 5. јула, првом артиљеријском ватром отпочела је битка код Курска. Почео је један од кључних бојева у Другом светском рату. Хитлерова команда очекивала је брзу победу. Али, у ранима данима борбе, која је укључивала милионе војника и хиљаде тенкова и авиона, Вермахт је доживео пораз од Црвене армије.



У пролеће 1943, пажња војних планера се фокусирала на Курск . То је платформа на линији фронта, где је Црвена армија зашла у рејон Хитлерових трупа на око 150 километара западно од Курска. Команда Вермахта развила је план за брзу офанзиву, која је требало да траје не дуже од четири дана, под тајним називом „Цитадела“. Овај план је био прилично једноставан. Претпостављало да ће се моћним ударцима са јужних и северних бокова, опколити и уништити група од милион совјетских трупа око Курска. А онда, то би била одскочна даска да покрене нову офанзиву против Москве. У овој операцији је учествовало 50 дивизија. Оне се се састојале од око 900.000 војника, до 10.000 оруђа, више од 2.500 тенкова и 2.000 авиона. Посебне наде су се полагале на тадашњу најновију технологију Немачке - тенкове „Тигар“ и „Панзер", као и на тешке самоходне топове, као што је „Фердинанд“.



Како је касније написао, маршал Жуков: „одбрана наших трупа је била пажљиво планирана и припремљена“. Поред тога, захваљујући раду обавештајних служби антихитлеровске коалиције- сазнало се и место и тачно време првог напада Немаца. Дакле, у ноћи 5. јула за четрдесет минута пре предвиђеног почетка операције „Цитадела" совјетски артиљерци нанели су на непријатељске положаје изненадни превентивни напад. Стотине бомбардера бациле су на непријатељске трупе тоне бомби. Немачка офанзива је каснила неколико сати. А онда је почела одбрана. Један од важних примера су дејства Прве оклопне армије под командом Михаила Катукова, која је постала нека врста мобилних утврђења на југу Курска, каже војни историчар Алексеј Исаев:

- Говорећи о операцији „Цитадела“, мора се рећи да је војска Катукова на себе преузела терет од двеста немачких тенкова „Панзер“, у то време последње речи технике .Захваљујући вештим акцијама своје војске, током битке је број „Панзера“ брзо падао. Само за неколико дана остало их је 40 борбено-спремних. Затим, током битке, њихов број је падао и даље.



Операција „Цитадела“ је била на ивици неуспеха. У овој ситуацији, фелдмаршал Манштајн одлучио се на очајнички пробој. 12.јула, близу селу Прохоровка, догодио се, највећи у историји, бој тенкова. На обе стране је учествовало више од 1.200 тенкова. Битка је трајала два и по дана. То је био последњи одбрамбени бој, након којег су Совјетске трупе ступиле у офанзиву. 50 дана је трајала Курска битка и завршена је 23.августа, бриљантном победом Црвене армије. Ваља нагласити да пре него што је почела битка, сам Хитлер је предвидео пораз. У мају 1943, он је писао генералу Гудариану: „ Од помисли на ову офанзиву, почиње да боли стомак." После битке код Курска, добио је још и главобољу: војска Вермахта изгубила је стратешку иницијативу. Фронт се све више ближио Берлину.

Михаил Аристов,