Руска филолошка школа у Словенији: Дијалог култура је успео

05-07-2013 01:30:41 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Luigi Rosa/cc-by-sa 3.0/ vo |


Велики образовни пројекат одвијао се крајем јуна у Словенији. Први пут у бањи Чатеж одржана је руска филолошка школа у којој су учествовала деца из Словеније и Русије.
По речима главног стручњака Руског Центра за науку и културу у Љубљани Валерије Киљпикове, оваква идеја се појавила још у цецембру 2011. године.

- Ради се о томе што се у Словенији оваква школа први пут одржала. Њен иницијатор био је управо наш Центар. Своје предлоге изнели смо нашим партнерима, образовном центру Алфа-дијалог у Санкт-Петербургу, који је већ 12 година организовао сличне акције у другим европским земљама: Финској, Шведској. Обратили смо се за подршку Фонду Руски свет као великој организацији која даје грантове. На крају је Алфа-дијалог предао пријаву и пројекат је одобрен. То је била јединствена могућност да се учи руски и да се упозна руска култура, а за децу из Русије да се упознају са културном Словеније. Између осталог, врло је симболично што је школа отворена 25. јуна, на Дан независности Словеније. Такође 25. јуни се сматра Даном уједињења Словена.

Главни задатак организатора пројекта је да се упознају деца из Русије и Словеније, да им се помогне да нађу додирну тачку две културе, да се помогне дубљем разумевању руског језика и руске културе. Шта је припремљено за словеначку децу за пет дана одржавања манифестације?

- Часове су деци држали искусни педагози, између осталог из петербуршког педагошког универзитета Херцен и из других школских установа. На пример, био је час о руском филму на којем је предавач Санкт-Петербуршког Института за позриште и филм Наталија Скороход говорила деци о класику кинематографије Сергеју Ејзенштајну и приказивала им чувени филм Оклопњача Потемник. Одржани су и часови музике на којима су деца сазнала шта је то руска народна песма, шта је композиторска песма. Деца из Русије су научила словеначке песме. Одржани су часови под називом Читање срца и разума на којима су стручњаци образовног центра Алфа-дијалог читали са децом стихове руских песника. При томе, многи стихови су прочитани први пут, пошто се у словеначкој школи уче само основни песници – Пушкин и Љермонтов, а од писаца Достојевски и Чехов. И често словеначки ученици не знају за друге класике руске књижевности.

Шта се може рећи о резултатима филолошке школе?

- Мени се чини да су наде деце оправдане. Она су о томе писала у упитницима које су им дали организатори школе. Сви су били одушевљени часовима књижевности, сви су остали задовољни часовима музичког. Али најзанимљивије је било за њих упознавање са руским вршњацима. Између осталог, прво познанство организатора са словеначком децом је започело још преко Интернета, пре отварања школе. Писали су им писма, питали за жеље. Она су одговарала: ми бисмо хтели да се дружимо са руском децом, да научимо руске стихове, песме, више да сазнамо о руској души. И о предавачима у упитнику деца суписала: они су били тако добри и тако весели! У Словенији таквих нема. Тако да им се допало што руски наставници раде са темпераментом, са душом. И било нам је мило да гледамо словеначку децу како играју у руским ношњама и певају народне песме, како они рецитују стихове. Мислим да је дијалог култура успео.

Разуме се, за пет дана рада школе много не може да се стигне. Али надајмо се да састанак руских и словеначких ученика неће бити последњи и да им још поћи за руком да се сретну и да боље упознају једни друге.

Григориј Соколов,