Казањ – синтеза историје и фантазије

08-07-2013 10:37:25 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Руски град Казањ постао је центар спортског света. Овде је стартовао цео низ спортских манифестација, које ће бити одржане у Русији током наредних пет година.

У амбијенту другог од највећих футдбалских стадиона Русије „Казањ Арени“ одржана је церемонија отварања 27. летње Универзијаде. Аутори свечаног отварања потрудили су се да упознају госте и учеснике Универзијаде са историјом овог простора и Русије у целини.

На „Казањ Арени“ било је присутно 45000 гледалаца. Сви су добили 3D наочаре за пуни доживљај специјално припремљених филмских ролни, звончиће, за подршку учесника, батеријске лампе са три боје, да би се обезбедио ефекат варничења трибина. Свечана церемонија је почела са живописним дефилеом: учесници су ишли у националној одећи, и у ту сврху је било припремљено 215 костима. Није био ништа мање сликовити и део свечаности, који је добио назив „Упознавање са Казањем“. Како гласи легенда, град чува крилати змај – његову моћ су симболисали 120 бубњара и огромна конструкција од екрана. Црвена и златна боја постали су своје врсте симболичко подсећање о временима Казањског каната.



Током свечане церемоније, њени аутори су се стално враћали на историјске ликове, велика открића, митолошка створења. Засебном секвенцом аутори су покушали да прикажу позоришни амбијент, пренесу његову атмосферу и да направе паралелу са другим значајним догађајем у Русији, од пре два месеца. Ради се о отварању друге сцене Маријинског позоришта у Санкт-Петербургу. О томе је подсетила посебна игра светлости, која напомиње оникс сцене Маријинке-2.

Најатрактивнији део отварања Универзијаде било је дефиловање екипа и поздрави познатих спортиста и тренера. Свака екипа је дочекана аплаузима. Атлетичари из Уједињеног Краљевства велике Британије и Северне Ирске изашли су на терен сликајући све око себе. Уругвајска екипа је истакла плакат, на руском језику „Хвала Казањ – Уругвај те воли“, спортисти Зимбабвеа су изашли на арену са игром. Праве емоције су пропратиле излазак на терен „Казањ Арене“ спортиста Русије.

Централни део церемоније отварања био је паљење ватре Универзијаде. Ову част су имали џудиста Тагир Хејбулајев, одбокашица Јекатарина Гамова, хокејиста Наиљ Јакупов, скијаш-паралимпијац Ирек Зарипов.

У обраћању гостима и учесницима манифестације, руски председник Владимир Путин упоредио је Универзијаду са главним светским спортским празником:

- Пријатељи! Ви сте представници различитих земаља и континената, али ових јулских дана ујединила вас је Светска летња универзијада, чије се димензије могу слободно упоређивати са Олимпијским играма. Учинили смо све могуће, да се учесници овог спортског празника осећају као код куће и смогну да постигну изузетне резултате, да издрже напетост такмичења и тешку борбу. Наравно, победиће јачи, али атмосфера, сам дух Универзијаде заувек ће остати са сваким од вас. Све вас уједињује љубав према спорту, његови високи идеали поштене борбе и пријатељаства, нада на успех и победу.

Свечаност отварања је завршио лајт-шоу фантастичних димензија . Ако су на почетку ове вечери многи присећали отварања Олимпијаде у Лондону, где је такође било доста присутно историје, онда је завршетак пренео гледаоце у Владивосток, где је у дане самита АТЕС, у јесен прошле године била приређена фасцинантна пиротехничка представа.

Ана Форостенко,