Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Дневник Универзијаде

Дневник Универзијаде

08-07-2013 02:43:31 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Казању је одржана атрактивна церемонија отварања 27. Светске летње Универзијаде. Њој је претходила штафета ватре Универзијаде кроз Казањ, у којој је учествовало 54 носача бакље.

Међу њима су били први заменик премијера РФ Игор Шувалов, министар спорта Русије Виталиј Мутко, председник Републике Татарстан Рустам Миниханов, председник Међународне федерације студентског спорта FISU Клод-Луј Гаљен, генерални секретар Олимпијског комитета Русије Марат Баријев. Први носач бакље у завршној етапи штафете је постао градоначелник Казања Илсур Метшин. Последња етапа је била поверена чувеној тенисерки, победници отвореног шампионата Француске 2004. године Анастазији Мискиној. Поред ње су у штафети ватре Универзијаде у Казању учествовали троструки олимпијски шампион Марија Кисељова, двоструки олимпијски шампион Дмитриј Саутин, капитен руске репрезентације у хокеју Илија Никулин и други чувени спортисти.

Програм такмичења Универзијаде је почео још у петак. У суботу су имали прву утакмицу руска репрезентација одбојкаша и репрезентација Кореје. Утакмица није била једноставна, без обзира на победу Руса у три партије. Уочи друге техничке паузе прве партије Руси су изгубили 5 бодова 11:16. Међутим, у том моменту је дошло до преокрета у игри. Руси су добили 4 бода узастопце, те је предност Корејаца постала минимална. Прва је партија завршена са резултатом 25:21, друга 25:16 и трећа 25:20. Нарезултативнији је био Максим Жигалов. Управо његово добацивање је ставило убедљиву тачку у тој утакмици. Несигуран почетак прве партије је он објаснио низом објективних разлога.

- Могу да се истакну многи чиниоци. Мислим да је реч пре свега о предстартном узбуђењу. То је прва игра, противника не познаемо, стил игре нам је непознат. Нас су припремали за то да чекамо брзу игру. Нажалост, успели смо да се прилагодимо тек у другој половини прве партије.

У истој групи с Русима и Корејцима иступају тимови САД и Естоније. Њихово такмичење се завршило победом естонских спортиста са резултатом 3:0

Руси Евгениј Новоселов и Сергеј Назин су ушли у финале такмичења у скоковима у воду са висине 1 метар. У квалификацији су они били други и трећи после Кинеза Лин Џина. То је омогућиоло кинеском скакачу и Новоселову да директно уђу у финале, док је Назин морао да направи још низ скокова у полуфиналу. Ту је он иза победника Универзијаде у Шенжену Мексиканца Ромела Пачекоа. Међутим, главни задатак дана је руски спортиста испунио, он се спрема за финале који ће бити одржан 8. јула. У финалу се неће узимати у обзир резултати квалификације. Борба ће почети од самог почетка.

У такмичењима симултаног пливања Рускиње су уверено победили у техничком програму и групним вежбама. Друге су Јапанке, треће су Американке.