Првo рускo злато на Универзијади

08-07-2013 02:45:44 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Прва златна медаља за руску екипу на Универзијади у Казању припала је Евгенију Кузњецову. Он је заузео прво место у дисциплини скок у воду са трометарске одскочне даске.

Борба за злато на Универзијади се водила између Руса Евгенија Кузњецова, олимпијског шампиона из Лондона Иље Захарова и кинеских скакача Лин Јинга и Цин Тјана. Дуго времена су Захаров и Кузњецов били у вођству. Међутим, у претпоследњем скоку Захаров је направио грешку, која га је на крају бацила на шесто место. Зато је Евгениј сјајно искористио последњу прилику. У последњем скоку је био веома сигуран, извевши тешку вежбу са високим коефицијентом. Тиме је, наравно, много ризиковао, али ако урадиш добро такав скок, постоји шанса за победу, каже 23-годишњи шампион:

- Потпуно сам задовољан резултатом. Златна медаља! Али квалитет - може бити бољи, има пропуста, које треба превазићи.

Ово није прво такмичење Кузњецова у Казању. Недавно је тамо учествовао на етапи Велике награде, која је одржана у Палати спортова на води. Он је високо оценио квалитет спортске арене и гостопримство становника Казања, који су омогућили спортистима да се осећају као код куће. Евгениј је захвалио навијачима на подршци, која му је помогла да победи.

- Генерално, подршка је стварно одлична. Она је помагала и подстицала. Ми смо овде већ били пре месец дана. Спремили се и одомаћили.

У скоку са трометарске одскочне даске Кузњецов је победио са резултатом од 496,15 поена. Сребро и бронза су отишли кинеским спортистима. Евгениј намерава да понови свој успех и у другим врстама спортова. Пре свих у конкуренцији у синхронизованим скоковима, где ће наступати са Иљом Захаровим.

Наталија Коваленко,