Руски научници лидери трке за компјутер будућности

09-07-2013 10:49:37 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/kurafire/cc-by/ vostok.rs |


Руски научници су извршили продор у информационим технологијама. У лабораторију универзитета МИСиС (бившег Московског института челика и месинга) они су пробали и мерили суперпроводни квантни бит или кубит, како га називају стручњаци, - основну јединицу чувања квантне информације. Експерти кажу да ће се ускоро у Русији стварати квантни компјутери.

Квантни бит или кубит називају не само најмањом јединицом чувања информације у квантном компјутеру, већ срцем тог строја будућности. Настанак квантног компјутера научници у различитим земљама чекају као чудо, јер је он способан да рачуна стоструко и хиљадуструко брже од обичних компјутера. То отвара огромне могућности у различитим сферама. Например, пружа могућност да се прогнозира метеоролошко време неколико месеци унапред и то, 100 посто тачно. Међутим, то ће бити у будућности, а за сада руски научници на челу с Алексејем Устиновим, чланом научног савета Руског Квантног центра и руководиоцем Лабораторија суперпроводних метаматеријала МИСиС-а, направили су важан корак на путу ка стварању компјутера будућности – пробали суперпроводни кубит. Да би се схватило шта је квантни бит, на шта он личи, замолили смо за објашњење професора Алексеја Устинова.

- Кубит је заправо узана петља од метала, која при ниској температури постаје суперпроводник, њен размер је 10-20 микрона, на два места је она расцепљена зазорима.


Да би кубит постао прави математички геније, треба га увести у радно квантно стање. То се постиже хлађењем до тепературе, блиске апсолутној нули, скоро минус 273 Целзијусових степена, те сместити у слабо магнетско поље. Кубити постоје у квантном стању само у току милионитог дела секунде, али и у том тренутку стижу да обраде стотине операција.

Пројекат, којим руководи Алексеј Устинов, добио је грант од 5 милиона долара приликом конкурса, који је расписало Министарство образовања и науке. Створени у оквиру тог пројекта у Националном истраживачком технолошком универзитету МИСиС нови лабораториј сада је опскрбљен најсавременијом опремом, што је омогућило организацију јединствених експеримената. О свом раду научник говори веома скромно:

Ми смо показали да можемо да правимо таква мерења и бавимо се кубитима у Русији, то је само први корак, који сведочи да имамо инструменте ради тога да се бавимо таквом физиком.

То достигнуће сврстава Русију у светске лидере, који разрађују квантне компјутере. Према мишлењу шефа лабораторија суперпроводности Института физике твордих тела РАН Валерира Рјазанова, нема много држава, које могу да спроводе таква истраживања.

Колеге, који у многим местима у свету покушавају да створе базу за рад с квантним компјутером, вероватно завиде, јер да би то прорадило, потребно је много компонената.

Сада руски научници планирају експерименте за манипулисање квантним стањем једног, а затим неколико кубита. То их за још један корак приближава стварању компјутера будућности.