Египат: Пут ка стабилности зацртан. Хоће ли бити довољно времена да се тим путем прође?

09-07-2013 03:44:49 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Египат је добио 8. јула нову путну карту ради изласка из кризе, која хара у земљи. Привремени председник земље Адли Мансур је објавио Уставну декларацију, где су стриктно одређене етапе регулисања. То је припрема у току два месеца новог устава, референдум о њему, парламентарни избори у фебруару 2014. године и председнички избори после формирања парламента.

Све у тој путној карти изгледа промишљено и усклађено с армијском командом. У принципу она мора да омогући земљи пирамида да савлада унутрашњи несклад. Незгода је само у томе, што за кретање у складу с том картом катастрофално фали време.

Опозиција, коју сачињавају Браћа-муслимани, већ је отворено позвала своје присталице на устанак и ослобођење ухапшеног председника Мурсија. Што више, Браћа су позвала у помоћ своје истомишленике из најрадикалнијих исламистичких групација тог региона. Према саопштењима египатских и западних новина, у Каиру, Александрији, на Синају већ делују исламски екстремисти из Сирије, где постоји своје оделење Браћа-муслимана. Радикална палестинска групација Хамас је осудила нове египатске власти. Иначе, долази до интернациоализације конфликта и могућег претварања Египта у другу Сирију, где ће против армије и власти ратовати страни најамници.

Додуше, мрачне прогнозе не деле сви политичари земље. Председник Национално-прогресивне (јунионистичке) странке Египта Саид Абд ал-Ал је рекао у интервуу Гласу Русије да су се Браћа-муслимани потпуно дискредитовали. Према његовим прогнозама, иза смањивања утицаја Браће у Египту ће уследити и пропаст њиховог утицаја у читавом региону, али за то је потребно време.

- Очекујем да ће иза фијаска Браће-муслимана у Египту уследити пораз тог пројекта и у другим арапским земљама, између осталих у Сирији, Палестини, Ираку, и на свим другим местима, где су Браћа уз подршку западних специјалних ресора успела да створе своје предстраже.

Иначе с таквом оценом се слаже председник руског Института Блиског Истока Евгениј Сатановски. Додуше, он не сматра да је данас могуће говорити о пропасти свих филијала тог покрета на Блиском Истоку.

- То је (свргавање Мурсија) иначе јак ударац за положаје Браће-муслимана у земљама арапског пролећа. Он ће инспирисати за борбу све опозиционе снаге тамо, где су Браћа-муслимани на власти – у Тунису и низу других земаља региона, те ће оне почети нову офанзиву на њихове положаје.

Други руски експерти за Блиски Исток кажу да радикалне исламисте у Египту подржавају пре свега Катар и Саудијска Арабија. То је довољно јака подршка, - сматра аналитичар руске Високе школе Економије Сергеј Демиденко.

- Проблем је у томе, што свргавање Мурсија још није пораз радикалног ислама. Још се не зна, шта је боље – релативно умерена Браћа–муслимани, који су давно напустили радикалне ставове, или конзервативне египатске странке попут Ал-Нур.

Новом уставном декларацијом је Адли Мансур приуштио себи законодавну иницијативу. Он има право да издаје различите законе после конзултовања с владом и армијом, која је расположена веома одлучно. Армијскуе јединице од 9. јула строго контролишу све стратешке објекте у Каиру и другим рејонима земље.

Андреј Федјашин,