Јекатеринбург излази на вијетнамско тржиште

09-07-2013 03:50:33 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


У Вијетнаму уз подршку Русије се формира нова индустријска грана, титанијумска. У том пројекту учествује руска корпорација „АВИСМА“, највећи свтски произвођач титанијума и производа од титанијума. Потписан је меморандум о сарадњи између „АВИСМЕ“ и корпорације „ВИНАКОМИН“. У току је израда пројекта изградње заједничког предузећа за производњу титанијумског сунђера на територији Вијетнама. Тај сунђер је између осталог неопходан за производњу делова за авијацију, за нафтну и гасну опрему и за медицинске инструменте. Представници Вијетнама већ су обишли главне капацитете „АВИСМЕ“, који су лоцирани у Свердловској области, на условној граници између Европе и Азије.

Центар те области, Јекатеринбург, основан је пре триста година. У совјетско време звао се Свердловск и под тим именом био је добро познат у Вијетнаму. На пример све морске платформе заједничког предузећа „Вијетсовпетро“ биле су опремљене посторојењима за бушење производње једне фабрике из Свердловска. После распада Совјетског Савеза прекинуте су везе уралског региона са Вијетнамом. Почетком двехиљадитих обе стране су се увериле да је неопходно њихово обнављање, каже начелник управе министарства за спољноекономске односе Свердловске области Алексеј Рибаков:

- Нисмо изгубили узајамно интересовање. И ми и Вијетнам смо заинтересовани за обнављање контаката који су некада постојали. Зато смо почели да активно развијамо наше везе, па је промет роба прошле године порастао на скоро 15 милиона америчких долара.

Тренутно је у изради листа предлога о конкретним правцима сарадње како са провинцијом Ха Тињ, чији је партијски руководилац скоро посетио Јекатеринбург, тако и са целим Вијетнамом. Листа ће бити подужа, констатује Алексеј Рибаков:

- Пре свега смо спремни да испоручујемо машинске и инструментацијске производе, грађевинске материјале, железничке шине и вагоне, технику за изградњу путева: тракторе, ескаваторе. Нешто што би могло постати потпуна новина за наше партнерство јесте сарадња у рударству. Јер, провинција Ха Тињ је богата минералним ресурсима и људи су тамо заинтересовани за заједничку експлоатацију, обогаћивање и прераду. То су правци где традиционално имамо јака предузећа и стручњаке.

То су за сада планови, али је Јекатеринбург сигуран да су ти планови реални колико и формирање титанијумске индустрије у Вијетнаму. Реализацији зацртаних пројеката дају допринос и Генерални конзулат Вијетнама који је отворен у Јекатеринбургу и трговинско-изложбени центар „Ханој“. Директни контакти бизнисмена са обе стране значајно су олакшани након што је успостављена авионска веза између Јекатеринбурга и Ханоја. У јулу Јекатеринбург очекује долазак представника Вијетнама који ће учествовати на међународној изложби индустрије и иновација.

Алексеј Сјуненберг,