РВ Русије ће добити ловачке авионе Т-50 са комплетом нове опреме за пилоте

09-07-2013 03:56:59 | | Глас Русије/ vostok.rs |


За пилоте најновијег ловачког авиона пете генерацие Т-50 створена је јединствена заштитна опрема, која смањује дугачка преоптерећивања. Разрада руских стручњака је без премца у свету.

Нова опрема ће омогућити пилотима да врше маневрисање при оптерећењима 9G. Ради упоређења: обични путник у авиону приликом узлетања осећа у авиону оптерећење 1,5G, док космонаути при узлетању и слетању осећају преоптерећење од 4 до 6G. Комплет од два костима и систем компензације притиска разрадили су стручњаци научно-производног предузећа Звезда. Та организација спада у светске лидере у стварању индивидуалних система обезбеђења пилота и космонаута. У скафандер, који је израдила Звезда, био је обућен и Јуриј Гагарин, који је прокрчио пут у космос. Костим против преоптерећења бира се уочи лета зависно од висине – мање од 12 хиљада метара или мање од 23 хиљаде метара. Пилотски комбинезони су израђени од тканине, отпорне за топлоту са ушивеним камерама и цевима. Преко њих долази ваздух, који пуни костим. Тканина се припија уз тело пилота и спречава отицање крви из главе, што је веома важно, - истиче заслужни пробни пилот Русије Магомед Толбојев.

- Дуже времена сам радио на преоптерећењима, која постижу 12 јединица. Једини проблем је да се заустави отицање крви из главе. При сувише високом притиску човек осећа конфузију у глави.

Костим се укључуе у аутомат притиска, који при преоптерећењима не само да пуни ваздухом празне камере, већ и доводи кисеоник у маску за дисање, - истиче шеф сегмента авиакосмичке медицине НПП Звезда Сергеј Филипенков.

- Прво, он има конструкцију која обезбеђује већу површину компензације преоптерећења противопритиском на тело. Друго, овај костим има специални уређај, који побољшава пренос противопритиска. Најзад, користи се дисање у повећаном у односу на обичну атмосферу притиску.

Најновији руски борни ловачки авиони, нарочито генерације 4 ++ (Су-35, МиГ-35), а да не говоримо о петој, имају високи ниво маневрисања. То је озбиљан чинилац, који омогућује надмоћ у борби. Искусни пробни пилоти сматрају да би у авиону Т-50 без компензације притиска због суперманеврисања пилота угрожавале тешке последице при испуњавању виража или окретања. Нова опрема ће омогућити пилотима маневрисање од 30 секунди при преоптерећењима 9G. Међутим, ниво преоптерећења ће се сигурно и даље повећавати, а то треба узимати у обзир, - сматра Сергеј Филипенков.

- С обзиром на то да суперманеврисање предвиђа маневре у току краћег времена – неколико секунди или десетина секунди, нема потребе за повећавањем времена. Неопходно је повећати величину преоптерећења, коју може да надокнади костим против преоптерећења.

Систем компензације притиска мора да ради аутоматски. Решење тог задатка је поверено компјутеру у самом авиону. Систем стизања ваздуха и аутомат за притисак су већ монтирани у 3 пробна авиона пете генерацие. Нови костими ће ускоро бити предати пробним пилотима.

Олег Нехај,