Нађена совјетска подморница с посадом из 1944. године

10-07-2013 10:40:17 | | / vostok.rs |


Потонула на 52 метра дубине близу рта Тарханкут, подморница Ш-216 (Шука) у тренутку нестанка имала je посаду од 47 људи. Нестала је тoком војне операције прије 69 година, а ових дана помоћу апарата Софокло-1 пронашли су је чланови Црноморског центра за подводна истраживања.

'Вода је продрла само у један одељак, а остали нису оштећени. То је вероватно по начину на који подморница лежи на дну. Није утонула у земљу, него практично лежи на површини', изјавио је Сергеј Воронов, директор Центра који већ ради на дозволама да извади подморницу из мора.

Премијер Аутономне Републике Крим Анатолиј Мохиљов најавио је потрагу за родбином чланова посаде, сахрану посмртних остатака морнара и поделу њихове имовине за коју се претпоставља да ће бити нађена у подморници. Медији преносе и планове локалних власти да се подморница претвори у историјски музеј.

Подморнице типа Шука дале су велик допринос у обрани Совјетског Савеза од нацистичке Њемачке у 2. свјетском рату. Кориштено их је 44, а 31 је уништена. Пре открића код Тарханкута, задњу су 2002. нашли бугарски рибари. Још 15 их није пронађено.