Русија: у Сирији побуњеници користили хемијско оружје

10-07-2013 04:46:10 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Русија је 9.јула предала Генералном секретару УН документа која потврђују да су побуњеници користили хемијско оружје у Сирији, а не владине снаге како се раније тврдило. Осуде режима Башара Асада за варварске методе ратовања стигле су из САД и неколико држава ЕУ, како би имали разлог да укину ембарго на испуруке оружја побуњеницима.

Руски експерти су установили, да су управо сиријски побуњеници 19.марта активирали балон са гасом у предграђу града Алеп. Руски материјали се разликују од америчких у једном веома важном сегменту. САД су добиле узорке преко посредника. Руске анализе, пак, урађене су на лицу места где је дошло до контаминације гасом. Узорци су били тестирани у руским лабораторијама, које су сертификовани од стрнае Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХЗ).

Детаљна истраживања су показала, да су управо побуњеници активирали „Башаир-3“ са гасом сарин, саопштио је руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин. Погинуло је 26 особа, од којих су 16 сиријски војници. 86 особа је отровано. Главни закључак руске експертизе се састоји у томе, да сарин није био индустријске производње, говори Чуркин:

- Резултати анализа потпуно јасно показују да је коришћена муниција која није била произведена индустријски и да је била пуњена сарином. Техничке спецификације сарина показују да ни он није био произведен индустријски. Одсуство хемијских стабилизаторау узорцима пронађених токсичних агенаса,указују да су гас и муниција сасвим недавно произведени....

Ове чињенице потпуно разбијају теорију на којој се граде осуде на рачун Дамаска. Војна складишта садрже потпуно другачију опрему. САД су изјавиле да још нису добили руске извештаје, али су унапред изразили своје сумње у њихову тачност. О овоме је говорио представник за медије Белог дома, Џеј Карни:

- Ми за сада нисмо видели никакве податке који би ишли у прилог томе да је било ко у Сирији, осим владиних снага користио или имао могућност да користи хемијско оружје. Озбиљно сумњамо да је хемијско оружје било коришћено ... ван сфере контроле сиријске владе.

ОЗХЗ је била формирана при УН 1997.године. Главни задатак организације је да се омогући конторла надгледања забране примене хемијског оружја, као и помоћ при уништавању евентуално откиреног оружја. То је главно међународно тело које је овлашћено да потврђује да ли је хемијско оружје било коришћено или не.Сирија је већ изјавила да позива експерте ОЗХЗ и УН како би они спровели детаљну истрагу чињеница у вези са евентуалним коришћењем хемијског оружја.