Египат: постепени повратак секуларној власти

12-07-2013 09:03:38 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Привремни председник Египта Мансур Адли је место премијера поставио министра финансија Хазема ал-Беблавија. Заменик премијера је бивши шеф Међународне агенције за нуклеарну енергију- Мухамед ал- Барадеи.

Чињеница да ће на челу кабинета бити економиста либералне оријентације и политичар либерал, још једном подвлачи секуларни курс нове египатске власти. Привремени премијер је обећао да ће формирати прелазну владу Египта током наредна 3 дана. Војска, главни политички арбитар у земљи, већ је изјавила да подржава овај курс и да неће трпети никакве „полтичке маневре“.

У влади Египта, изгледа да неће бити ни једног исламисте. Иако је администрација Адлија позвала „Браћу муслимане“ да у будући кабинет упуте и свог представника, одговор је био тврдо одричан. Представници покрета су изјавили, да они „неће сарађивати са пучистима“. Подсетимо да је 3.јула, египатска војска сменила председника Мухамеда Морсија, који је подржавао исламистичку струју и кога су подржавали „Браћа муслимани“.

Египатски експерти сумњају да ће „братству“ поћи за руком да народ, већ уморан од револуција поново изведу на барикаде, говори Ихаб аз- Зилаки, главни уредник египатског часописа „Ал- Марси ал- Јум“ :

- Не мислим да ће ситуација почети да се развија по сиријском сценарију. Ипак египатски народ чврсто одбија насиље. Све што ћемо можда видети, то ће бити некакви појединачни сукоби, иза којих стоје екстремисти и друге сумњиве личности. Али, највероватније то ће бити спорадични случајеви. Неће доћи до грађанског рата.

Потпуно изузети „Браћу муслимане“ из будуће политичке слике Египта још је рано, говори чувени руски оријенталиста Семјон Багдасаров и додаје да су чак и Саудијска Арабија, па и нови емир Катара изјавили да подржавају војску. Са друге стране, смена власти одиграла пред очима „Браће“ и они вероватно ипак имају некакву базу отпора.

Значајан фактор подршке новој власти је сасвим неочекивана одлука Саудисјке Арабије да ослбаљеној египатској економији помогне са 5милијарди долара. Две милијардеће бити додељене у виду бесповратне помоћи Централној банци, а једна као директне донације краљевства за помоћ економији Египта. Преостале две милијарде биће достављене Египту у виду нафте и гаса.

Андреј федјашин,