Да ли је визуализација жеља истина или ипак измишљена ствар?

12-07-2013 09:48:11 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Alexandria LaNier/cc-by-nc/ |

Добро расположење је већ пола успеха


Ретки су међу нама они које је својевремено заобишла тема визуализације жеља. Колико је књига и филмова посвећено овом питању. Колико је тренера развоја личности пропагирало филозофију „треба само да пожелите и... сви ваши снови ће се остварити“.

Пре пар година Русију је, као и цео остали свет, обузела права манија такозваног позитивног мишљења. Новопечени гуруи и духовни наставници су тврдили да „не одређује биће свест“, већ постпуно супротно. Идеја је врло привлачна, зар не? Треба се само избавити негативних мисли и детаљно замислити нов, „бољи“ живот, а још је боље направити колаж од сличица, које најпрецизније одражавају ваше жеље, и док дланом о длан, већ ћете живети као у бајци. О томе како функционишу технике „позитивних мисли“ и визуализације жеља за „Глас Русије“ је нешто рекао психолог Евгеније Левандовски:

- Само по себи позитивно мишљење је заиста врло корисно, не само с емоционалне, већ и с физичке тачке гледишта. Кад се човек концентрише на добре моменте, на своје успехе и жеље он почиње продуктивније да ради и мирније да живи с људима из околине. Јер он зна да „његов“ човек, посао и нека материјална добра неће отићи нигде од њега. Све ће добити кад дође време. И ово знање, овај унутрашњи склад са самим собом јасно су видљиви, не само самој индивидуи, већ и околини. Јер очигледно је да добри, мирни и осмехнути људи привлаче друге људе. У овом случају управо ради принцип „сличан се сличним привлачи“.

Заиста, многи су после примене „чаробних“ техника пуни хвале причали својим ближњима и пријатељима о чудима која су им се десила. Неко се и оженио онако као што је хтео, други је отишао „баш на оно рајско острво“, трећи је добио жељени посао, а четврти је купио кола о којима је раније могао само да сања. Дакле, да ли је виузализација жеља стварна? Да ли човек оно што жели може да добије уз помоћ снаге мисли или је то још једна у низу бајки за одрасле који верују у чуда? Ево како то оцењује Евгеније Левандовски:

- Ако говоримо о прављењу колажа, то је уопште изванредна метода за постизање жељеног. И овде се уопште не ради о магији и чаробњаштву, као што покушавају да докажу многи аутори књига на дату тему, већ о чисто психолошком приступу. На пример, увек сте желели да се преселите у сопствену кућу или стан. То је ваша најјача жеља. Највероватније ћете фотографију с кућом која је по вашем мишљењу најидеалнија сместити у центар колажа и окружићете је ситнијим жељама-фотографијама: укусном храном, лепим жељама, занимљивим путовањима итд. Затим се колаж обично качи на највидније место, где ће увек бити на оку. И шта се затим дешава? Сваког дана, гледајући га, програмирате се на то да добијете управо „ову“ кућу.

Не дозвољавате слици идеалне куће да изађе из ваше главе. Дакле, сви ваши напори ће бити усмерени управо на то да је добијете. А кад је добијете (а то ће се пре или касније десити) видећете да се ваша жеља остварила. Али, понављам, у томе нема никакве магије. То је чиста психологија.

Испоставља се да позитивно размишљање и усредсређивање пажње на сопствене циљеве и победе, а не на неуспехе, заиста може да донесе позитивне резултате и да нам помогне да се осећамо мирније и заштићеније у овом свету. Јер осећај сигурности у сутрашњи дан је понекад она карика која недостаје, коју нема савремени човек. Јер како се каже „добро расположење је већ пола успеха“.