Марина Лошак нови управник музеја Пушкина

12-07-2013 10:26:24 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У животу Државног музеја ликовне уметности који носи име славног Пушкина, од 10. јула ове године појавиће се нови руководилац - галериста, историчар уметности и кустос Марина Лошак.

У професионалним круговима она је позната и уважена. Но, за сада нећемо поредити са величином и међународним угледом и ауторитетом досадашње директорке Ирине Анотонове, која је овом славном институцијом управљала више од пола века.

Дакле, понешто о професионалној биографији Марине Лошак. Филолог по образовању, она је из Одесе у Москву прешла 1986.године. То су била још совјетска времена, али у држави је већ почела перестројка, а у културном животу се много тога новога појавило. У престоници се се почеле отварати приватне галерије. Марина Лошак је руководила уметничким животом неколико таквих галерија. Пре 8 година је отворила сопствену галерију „Проун“. А у јуну 2012.године, после бројних молби управе града Москве, стала је на чело огромног изложбеног простора „Мањеж“.

Током једне године, а то није дуг период, Марина је успела да организује и спроведе неколико колосалних изложби савремене уметности, дела руских и иностраних уметника. Пошло јој је за руком да оформи и тим младих људи. То је по њој веома важно и она нема намеру да од таквог посла одустане ни на месту директорке Пушкинског музеја, говори Марина Лошак:

- Ради се пре свега о младим људима који су динамични, који сасвим новим очима гледају на свет око себе, добро су образовани, имају много животних циљева, они нису уморни, имају много идеја.

„Избор Марине на место директора Пушкинског музеја је веома добра одлука, она је одлична за то место“- рекао је у интервјуу за „Глас Русије“ чувени галериста Андреј Јерофеев:

- Таква особа - радна, пословна, укључена у светску уметност, а не само кабинтески кустос, већ менаџер, особа која разуме савремени живот, која комуницира са уметницима, а у исто време и са властима, институцијама, министарством културе, она је достојна замена Ирини Антоновој.

А што се тиче својих циљева, Марина Лошак говори:

- Страст ка расту, чак ка уздисању, вазнесењу, седи апсолутно у сваком човеку, независно од тога каква је његова спољашњост и каква је његова душа, какав је његов живот. Зато, што смо ми сви, анђели - деца, односно ми сви смо дужни обавезно расти и уздизати се.

Раст духовног живота је управо онај циљ којем стреми чувени престонички музеј ликовних уметности по имену чувеног Пушкина.

Рита Болотска,