Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Дневник Универзијаде

Дневник Универзијаде

12-07-2013 10:35:14 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Пети дан такмичења на 27. летњој Универзијади у Казану, без сваког претеривања можемо назвати тријумфалним за руски студентски спорт. Просудите сами. У уторак је подељено 30 комплета медаља, од којих су Руси добили 20 златних. То је две трећине ... плус још тринаест сребрних и бронзаних одличја.

Дан је почео победом Андреја Кривова у брзом ходању на 20 км. Поред тога, он је заједно са Денисом Стрелковим и Андрејем Рузавиним постао шампион Универзијада и у екипној конкуренцији. Након њега, своју другу златну медаљу у Казању је освојила и Светлана Ромашина. Дан пре тога, она је у пару са Светланом Колесниченко, победнила у такмичењу у синхроном пливању, а сада није имала конкуренцију ни у појединачном такмичењу. Рускиње су победиле и у слободном стилу, освојивши све златне медаље у такмичењима у синхроном пливању. Прво руско злато на на Универзијади у татама у "ТАТНЕФТ-Арени" освојила је Наталија Кузјутина. У финалу, спортисткиња из Брјанска је победила „сребрну“ у џудоу са Олимпијских игара у Лондону, Кубанку Жанет Бермој Акосту.

А затим су стигли победнички гласови из палате борилачких вештина, где је подељено 7 комплета медаља у борбама у класичном стилу (куреш). Руси су победили у свим категоријама, а Сергеј Павлик је био најбољи у тешкој категорији, и у укупном пласману постао је двоструки шампион Универзијаде после Андреја Кривова и Светлане Ромашин.

Листу шампиона су до вечерњих сати два пута попуњавали Алија Мустафина и Николај Куксенков. Они су постали шампиони Универзијаде у вишебоју. Пре тога, они су већ имали „злата“ у екипној конкуренцији. За Николаја Куксенкова, Универзијада је била први велики турнир на којем се такмичио за Русију. Пре тога, он је представљао Украјину, између осталих и на Олимпијским играма у Лондону. Учешће олимпијске шампионке Алије Мустафине на Универзијади је био због болести доведен у питање. Међутим, пошто је Алина Татарка по националности, тешко да би мога пропустити овај велики догађај у главном граду Татарстана. Иначе, њен отац Фархат Мустафин, победник Олимпијских игара из 1972 у рвању грчко-римским стилом, заменик је главног судије у такмичењу у рвању на Универзијади. Сваки дан по једну златну медаљу Русији доносе мачеваоци. У уторак, традицију је наставио мачевалац Алексеј Черемисинов. Овом победом, он је сам себи дао најлепши рођендански поклон. Навршио је 28 годину.

На крају такмичарског дана, одржано је финале у низу атлетских дисциплина на централном стадиону. Златну ризницу руског тима припуниле су Ксенија Усталова и Владимир Краснов у трци на 400м, Марија Абакумова у бацању копља, Сергеј Мудров у скоку у вис и Валентин Смирнов у трчању на хиљаду метара.


Сергеј Румјанцев,