Још једном потврђено да ће „Јужни ток“ донети Србији инвестиције и радна места

13-07-2013 08:11:25 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Београду је отворена конференција о кључном пројекту за енергетску будућност Србије, али и других земаља које ће у њему учествовати, под називом „Јужни ток – еволуција гасовода“. Говорници на конференцији су још једном потврдили да ће „Јужни ток“, који почиње да се гради до краја године, донети низ стратешких предности, јер ће омогућити развој привреде, привући инвеститоре и повећати запосленост у Србији.

Поред тога, на конференцији на којој су говорили премијер Ивица Дачић, министар енергетике, директор „Србијагаса“ и амбасадор Русије у Београду - могао се чути цео низ импресивних чињеница о „Јужном току“, које га чине пројектом од вансеријског значаја за Србију, цео регион, али и за читаву Европу.

Кроз српску деоницу гасовода, која ће бити дуга 450 километара, за три године ће пролазити око 12 милијарди кубних метара гаса, а већ за 12 година количина гаса ће се повећати до 40 милијарди кубних метара. Добит ће ићи преко фирме Јужни ток Србија која је основана у Новом Саду, и биће опорезована у Србији по стопи од 15 одсто.

Премијер Дачић је оценио да ће Србија са завршетком „Јужног тока“, затим друге фазе подземног складишта у Банатском Двору и новог складишта у Итебеју, постати значајан фактор у обезбеђивању енергетске стабилности у региону.

Осим тога, посебна корист од изградње гасовода огледа се и у томе што ће на том обимном послу бити ангажоване српске компаније, а по речима министарке енергетике, у Србији ће се отворити 6.000 нових радних места због улагања око 300 милиона евра у предузећа која користе гас.

Што се тиче почетка изградње, тендер за изградњу деонице која пролази кроз Србију биће расписан у септембру, a почетак радова се очекује најкасније почетком децембра. Обезбеђено је и затварање финансијске конструкције, с обзиром да ће такорећи свих 1,7 милијарди евра, колико кошта србски део цевовода, исплатити Гаспром заједно са руским банкама, и то по једнаким каматама или чак нижим од оних које нуде западне банке.

А колико је велика привлачна моћ и очигледна корист од „Јужног тока“, говори и податак да му се недавно прикључила и Македонија, за коју се планира посебан одвојак код Параћина у правцу југа, поред већ планираних кракова гасовода који ће руски гас из Србије допремати у Републику Српску и Хрватску.

Иначе, поред тога што се јуче на конференцији могла чути констатација да ће „Јужни ток“ учинити Србију економски просперитетнијом и конкурентнијом, он ће такође имати и геостратешки значај за земљу, с обзиром да је по речима директора Србијагаса пропао пројекат конкурентског Набука, а нови пројекат Трансјадранског гасовода дословно је назвао мувом у поређењу са „Јужним током“.

У сваком случају, неспорна је изнесена чињеница да Јужни ток представља најважнији енергетски пројекат у којем Србија учествује после Другог светског рата, као и то да ће магистрални гасовод послужити као чврста основа за развој српске привреде.

То је била главна порука и закључак протекле конференције у Београду, која је била посвећена руском гасоводу Јужни ток, а на којој су своје мишљење дали релеванти учесници из редова оних којих суделују у његовом планирању и реализацији.

Ратко Паић,