„Тешко је радити у Русији, али се исплати“

14-07-2013 12:03:02 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/HatM/cc-by-nc-sa 3.0/ vosto |


Словачка која бележи сигуран економски пораст и опоравак после кризе скоро да престиже своју снажну сусетку – Чешку. Истина, стопа незапослености која је недавно била највиша у Европској унији, остаје забрињавајућа: око 15,4% словачког радно способног становништва нема посла, од тога више од једне трећине чини омладина.

Један од проблема представља обнављање потрошачке активности становништва и обима извоза у ЕУ пре кризе. Најтеже опстаје мали и средњи бизнис. Он тражи нова тржишта и управља свој поглед ка Истоку, где је до 90-их година имао сталан и стабилан пласман. Посебно привлачно Словацима изгледа безгранично руско тржиште. Ову „источну тенденцију“ је схватила братиславска компанија “Creative expert consulting”. Она отвара нова представништва у Русији, Украјини и Казахстану уверавајући клијенте да овде може да обезбеди успех предузимачима из Словачке, Чешке и Мађарске. О томе одакле таква сигурност за „Глас Русије“ је говорио извршни директор Роберт Седлак:

- Мађарски партнер, сувласник фирме, и ја смо се школовали у Русији и упознали смо све финесе пословања у овим условима. Тако се појавила идеја да ово искуство пренесемо онима који желе први пут да изађу на руско тржиште или покушавају да прошире своју делатност.

Словаци су 90-их година практично обуставили свој бизнис на територији Руске Федерације. Сви су се устремили у ЕУ, чинило се да само тамо све њих очекује успех. Међутим, прошло је време, наступила је криза и испоставило се да је тешко остати конкурентан на европском тржишту, пронаћи своју нишу. По мишљењу г-дина Седлака,

- Иако је, наравно, битан део словачког извоза оријентисан на Европску унију многе компаније данас желе да дођу у Русију, покушавају да обнове изгубљене везе. Огромно руско тржиште нам се чини чврстим и прилично стабилним.

Које економске области представљају клијенти братиславске компаније који желе да пронађу наручиоце на руском тржишту? То је врло широк спектар. Траже партнере произвођачи опреме за машиноградњу, прехрамбене и хемијске индустрије, пољопривредна предузећа, логистичке и угоститељске службе, извозници опреме за гасне електроцентрале, сви се не могу ни набројати. И главни савет који им даје “Creative expert consulting” је једноставан и логичан:

- Пре свега, човек треба да схвати да ли ће његов производ овде моћи да се пласира, да ли ће имати потражње међу Русима. Односно, треба обавити маркетиншка истраживања, учему управо ми помажемо. За успех у бизнису су пре свега потребне информације. А ми их поседујемо. У нашим јединицама у Русији раде сами Руси, који поседују искуство у пословању у сложеним условима локалног тржишта.

Сад се много прича о одливу капитала из Русије, а братиславска компанија покушава да привуче капитал за руски правац. Дакле, сматра га перспективним? Роберт Седлак је убеђен:

- Ван сваке сумње! Русија је огромна земља са становништвом које може да обезбеди потражњу за најразличитије врсте робе. Али, у руској економији, што није тајна, доминирају гране које се баве експлоатацијом сировина. Производна индустрија засад није довољно развијена. Желимо да попунимо овај недостатак словачком робом – која је одличног квалитета и приступачна је по цени. Свако ко је успео да се учврсти на овом тржишту, да пронађе партнере, једноставно је „осуђен“ на успех и солидну добит. Иако наравно, кад се ради у Русији, мора се узети у обзир мноштво околности, укључујући и компликовану законодавну базу, руски менталитет, као и маса других специфичности. Да ли овде има пословних ризика? Наравно, као и у свакој другој земљи, без обзира да ли је то Чешка, Словачка или Мађарска.

У бази података компаније “Creative expert consulting” има 15 хиљада руских предузећа која су спремна да већ данас успоставе пословне односе с испоручиоцима из Словачке, Чешке и Мађарске. Роберт Седлак тврди да су им довољна два месеца како би упознали потенцијалне партнере. Улазак Русије у СТО, оснивање Царинског савеза и развој идеја евроазијског економског простора, по његовом мишљењу, отварају безграничне могућности за мали и седњи бизнис Словачке која је устима премијера Роберта Фицоа руски правац навела као један од приоритета словачке спољноекономске политике.

Гајане Ханова,