Залихе нафте и гаса у Русији више нису државна тајна

14-07-2013 12:26:15 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Информације о залихама нафте и гаса у Руској Федерацији више нису државна тајна. У петак, 12. јула у Москви је на саветовању о државним залихама и квалификацији нафте и гаса, министар природних ресурса и екологије Сергеј Донској обнародовао тачне цифре резмера залиха тог вида угљоводоника.

Према речима министра, количина резерви нафте у Русији 1. јануара 2012, била је 17,8 милиона тона, гаса - 48,8 билиона кубних метара по АБЦ1 категоризацији . (АБ –значи да је у току експлоатација, Ц1- експлоатације нема, али резерве су доказана). Категорија Ц2 (прелиминарна оцена) резерве нафте се процењују на 10,9 милиона тона,гаса - 19,6 билиона кубних метара. Русија, као што знамо, сигурно спада међу светске лидере у погледу угљоводоника. Међутим, недостатак правих информација у овој области отежава прилив инвестиција, каже Сергеј Донској:

- Јасно је да у условима савременог, отвореног света, у епохи борбе за инвестиције, подаци о залихама ресурса земље јесу важна конкурентска предност и не би требало да их кријемо. Информације о залихама које нису доступне јавности негативно утичу на национални енергетски комплекс.

У Русји већ осам година повећање резерви угљоводоника прелази ниво производње. Прошле године на пример, повећање утврђених резерви течних угљоводоника за 650 милиона тона, гаса - 800 милијарди кубних метара, рекао је Сергеј Донској. Отворено је 49 изворишта. Сваке године, око 200 милијарди рубаља (око 7 милијарди долара) инвестирају државна предузећа и рударске компаније у истраживање и рад на тражењу и експлоатисању угљоводоника. Али рад на новој класификацији споро иде, рекао јешеф Федералне агенције за употребу ресурса (Роснедра) Валериј Пак:

- Веома је важно да класификација одговара међународним стандардима по категоријама и извештавању. Ипак и руски систем има своје прилично озбиљне предности, посебно што се тиче геолошког дела. То је основа за разраду и експолатацију извора.

Нова класификација мора бити блиска међународним стандардима. Према њој ће категорија залиха бити повезана са пројектном документацијом, према којој се води разрада изворишта. А у основи припреме лежи инвестиционо решење, одлука.

Своје предлоге за нови систем квалификације залиха агенција Роснедрапослаће у Министарство природних ресурса већ у септембру.

Олег Нехај,