Јубилеј Прохоровске битке

14-07-2013 12:36:30 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија памти велике победе. 12 јула се је навршило 70 година од једне од највећих и најстрашнијих битки Другог светског рата- тенковске битке код Прохоровке. Председник РФ Владимир Путин је дошао, како би честитао ветеранима годишњицу битке.

Мало је остало живих ветерана и зато су њихове успомене све вредније. На сусрету са Владимиром Путином их је било 14. Сви имају по 90 година. Они су учесници Курске тенковске битке. Један од њих – Абрахам Јехилевски пре одређеног времена је позвао Председника Путина да заједно са ветеранима прослави годишњицу битке. Нисам могао да се не одазовем њиховом позиву, рекао је Путин:

- Пре 70 година одиграла се кључна, Курска битка- то је чеони, директни бој наше оклопне технике и тенкова нашег непријатеља. У то време, совјетска војска и војно руководство су већ достигли неки ниво, обука војника је била сасвим другачија него на почетку рата. Били су мобилисани сви видови војске. То се тиче не само оклопне технике, већ и авијације, везе и обавештајне службе. Сви заједно су допринели победи...

Прохоровка- то је железничка станица међу градом Курск и Белгородом. 70 година уназад у највећој тенковској бици у историји, са обе стране се борило 1200 оклопњака. Бој се водио два и по дана. Погинуле су стотине хиљада људи, уништене стотине тенкова и оклопне технике. Био је то такав пакао, да током наредних 10 година на овом пољу ништа није расло, чак ни трава, обзиром како је све током битке било спаљено и прекривено истопљеним металом. Након Прохоровке, Немци су изгубили Курску битку. Говори научни директор Руског војно- историјског друштва Михаил Мјахков:

- Ово је био последњи покушај хитлеровксе команде да измени ток рата. Главни учесник ове битке био је 2.тенковски корпус немачког генерала Хаусера, који су чинили веома озбиљне СС-овске тенковске групе. То је дивизија „Рајх“, „Мртва глава“, „Адолф Хитлер“. Од тога 50 тешких тенкова „Тигар“.

Тенк 34 после Прохоровског боја, добио је ново наоружање 85мм топ, који је пробијао тешки тенк Тигар. После су западни експерти, узимајући у обзир све одличне карактеристике- „тридесетчетворку“ именовали за најбољи средњи тенк 20.века.

Садашњи ветерани Курске битке, без обзира на своје године, активно прате сва дешавања у Русији. Током сусрета са Владимиром Путином, они не само да су се присетили дела минулих дана, већ су се и активно занимали за садашње проблеме државе. Заседањем организационог комитета „Победа“, током којег су била разматрана многа питања, завршила се прослава 70.годишњице победе у Великом отаџбинском рату.

Светлана Андрејева,